Çalışma Hayatı

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, ‘adil vergi sistemi’ çağrısında bulundu

Arslan, “Türkiye'nin kaynakları, imkânları, potansiyeli çalışanların daha fazla ücret almasına imkân veriyor fakat vergi sisteminin adil olmaması bu imkânı ortadan kaldırıyor. Maaşla geçinmeye çalışan insanlar olarak vergi adaletsizliğinin kurbanıyız. Buna artık son verelim” dedi.

Abone Ol

HAK-İŞ İLK KİTLESEL MİTİNGİNİ KAYSERİ’DE GERÇEKLEŞTİRDİ

Vergi adaletsizliği, işten çıkarmalar ve sürgünler, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller, iş kazaları, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi ve kayıt dışı istihdam ile mücadele başta olmak üzere, çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerini dile getirmek üzere 3 ilde miting yapma kararı alan HAK-İŞ, ilk mitingini “Haklarımız için Meydanlardayız” sloganıyla Kayseri’de gerçekleştirdi.

‘ÇOK KAZANAN ÇOK, AZ KAZANAN AZ VERGİ VERSİN’

Mitingde konuşan Arslan, vergi sistemindeki adaletsizliğe dikkat çekti. “Sorun kaynağın olmaması değil, kaynakların kime gittiğidir” diye konuşan Arslan, “Son 4 yıl içerisinde bütün emekçilerin milli gelirden aldığı pay yüzde 30-26’ya düştü. Aynı dönemde işverenlere, sermayeye giden pay yüzde 70’lerin üzerinde. Bu adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz. Milli gelirimiz 10 bin dolardan 13 bin dolara çıktı. Çalışanların milli gelirden aldığı pay işverenlere gitti. Bizim itirazımız verginin toplanarak kime gittiğidir. Büyümeden elde edilen kaynakların kime gittiğidir. Ülke büyüyor, kaynak artıyor ama sermaye buradan aslan payını alıyor. İşverenlerin zihin dünyaları şu; işçiler maraba, bunlar efendi. Yok, öyle bir düzen. Hükümetimizden, Sayın Cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz; adil bir vergi sistemi olsun, çok kazanan çok, az kazanan az vergi versin” diye konuştu.

‘ÜCRET ZAMMININ YARISINI VERGİ DİĞER YARISINI ENFLASYON GÖTÜRÜYOR’

Ortalama bir ücret alan emeklinin en lüks yerlerde ofisi olan mühendisler, doktorlar ve avukatlardan daha çok vergi verdiğini ve bunun adaletsizlik olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Kamuda çalışan emekçilerin Ocak ayında aldığı 100 lira Temmuz ayına gelince 88 liraya düşüyor. Yüzde 15, 20, 27 vergi dilimi. Yılın sonuna gelindiğinde bir o kadar daha kaybediliyor. Ocak ayında zam alıyoruz Aralık ayına geldiğimizde zammın yarısını vergi diğer yarısını da enflasyon götürüyor. Dolayısıyla maaşla geçinmeye çalışan insanlar olarak vergi adaletsizliğinin kurbanıyız. Buna artık son verelim.”

‘HÜKÜMETİN ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALMA MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ’

Geçtiğimiz günlerde yapılan vergi düzenlemesini desteklediklerini belirten Arslan, “Bir vergi düzenlemesi yapıldı. Neden? Hiç vergi vermeyenlerin vergi vermesini sağlamak için. Lüks arabaya biniyor vergisi yok, lüks konutlarda oturuyor vergisi yok. Sonra da ağlıyorlar. Hükümetin çok kazananlardan çok vergi alma mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. Bunun devamını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

‘ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ OLUŞANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

2 yıl önce gerçekleştirilen HAK-İŞ kongresinin ardından HAK-İŞ Akademi'yi kurduklarını ve akademinin ilk çalışmasının vergi konusu olduğunu kaydeden Arslan, “Verginin adil paylaşımı konusunda ciddi bir çalışma yaptık ve bu çalışmayı kamuoyu ile paylaştık. Çalışmamızı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a en son şekli ile takdim ettik. Adil bir vergi sistemi oluşana kadar Hak-İş olarak mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ARSLAN, ENFLASYON KAYIPLARININ TELAFİ EDİLMESİNİ İSTEDİ

Yüksek enflasyonun emekçileri daha çok fakirleştirdiğini belirten Arslan, “Yüksek enflasyon bizi eziyor, fakirleştiriyor, bizim cebimizdekini alıp götürüyor. Enflasyonun bir an evvel aşağı çekilmesini istiyoruz. Enflasyon kayıplarımızın telafi edilmesini istiyoruz. Ek protokol de dâhil taleplerimizin değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

SONRAKİ ROTA KOCAELİ VE GAZİANTEP

HAK-İŞ ikinci mitingini 5 Eylül’de Kocaeli’de, üçüncü ve son mitingini ise 13 Eylül’de Gaziantep’te gerçekleştirecek.

HAK-İŞ-TÜRK-İŞ ve DİSK, geçtiğimiz 9 Temmuz’da 10 maddelik ortak bir bildiri yayımlayarak, farklı iller ve zamanlarda miting yapma kararı almışlardı. 3 Konfederasyon, illerde gerçekleştirecekleri mitinglerin ardından Ankara’da büyük bir miting gerçekleştirecek.