Çalışma Hayatı

Hizmet-İş’ten Mamak’ta direniş çağrısı

Hizmet-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını bekleyen emekçilerin taleplerinin sendika değiştirmeye zorlanarak baskılanmasına karşı işçileri direniş göstermeye çağırdı.

Abone Ol

Mamak Belediyesinde sular durulmuyor. Belediye yönetimi, sendikanın ve üyesi emekçilerin taleplerini karşılamamak için türlü oyunlar sergiliyor. Olumlu adım atılmayarak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığı, ardından işçilerin grev oylamasına müdahale edilerek ‘hayır’ kararının çıkmasının sağlandığı Mamak Belediyesinde bu kez de işçilerin sendikal tercihlerine müdahale edilmeye başlandı.

Hizmet-İş Sendikası, üyesi emekçilerin asılsız bilgiler ve tehditle istifa ettirilmeye çalışılmasına tepki göstererek yazılı bir açıklama yayınladı.

Hitlerin Almanya’sını aratmayan yöntemlerle gestapo şefleri gibi davranan belediyedeki amirler aracılığı ile Hizmet-İş üyeleri üzerinde baskı oluşturulduğu belirtilen açıklamada, üye işçiler baskılara karşı direniş göstermeye çağrıldı.

'İŞÇİLER ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURULUYOR'

Açıklamada, işçinin demokratik tercihine saygı duyularak sendika değiştirme baskının kaldırılması talep edilerek, “Tek derdi insanca yaşanacak bir ücret almak olan Mamak emekçilerinin bu haklı talebi baskılarla sindirilerek, arkadaşlarımızdan sendikasından istifa etmeleri isteniyor. Bunun içinde akla gelmedik söylemler üretiliyor, baskılar oluşturuluyor” ifadelerine yer verildi.

‘SÖZLEŞMEYİ YÜKSEK HAKEM KURULUNA GÖNDEREBİLMEK İÇİN ÇABALADILAR’

Açıklamada şunlar kaydedildi: “HİZMET-İŞ Sendikası ile Mamak Belediyesi iştirakinde çalışan bin 750 işçi için yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde masada anlaşma sağlanamamış ve yasa gereği grev kararı alınmıştı. Ancak Mamak Belediye Başkanı seçimden önce işçilere verdiği “Ankara’da en yüksek ücreti alan Çankaya Belediyesi işçileri hangi ücreti alıyorsa size de aynı ücreti vereceğim” sözüne istinaden üyelerimizin geçinebilecekleri bir ücret talebi karşısında, işçi arkadaşlarımıza baskı kurularak toplu iş sözleşmesini yüksek hakem kuruluna gönderebilmek için ellerinden geleni yaptılar.

‘İŞÇİLER SEFALET ÜCRETİNE MAHKÛM EDİLMEK İSTENDİ’

Mamak emekçileri, 2 yıl boyunca sefalet ücretine mahkûm edilmek istenmiş, bunun yanında hayat pahalılığı ve yükselen enflasyon altında ezilecek işçiler de hiç düşünülmedi. Mamak Belediyesi, çalışan emekçinin hakkını hiçe sayarak, basın ve sosyal medyada belediyenin borçlarından ve bütçe olmadığından dem vurarak çalışanların ekmeğini kısmak için her türlü algıyı yürütüyor. Bugün sosyal medyada yayınlanan video ile asgari ücretin az üstünde maaş alan işçilerin geçmiş dönemde de hiç aksamayan maaşlarının ödendiği için övünülüyor. Yine, toplu iş sözleşmesinin başlangıç ayında yani temmuz ayı enflasyonunun temel alınması gereken yüzde 61 rakamının dahi verilmeyip, altı aylık zamları toplayarak yüzde 50 oranında zam verilmesi ile övünülüyor.

‘EMEKÇİLERİN MENFAATİ İÇİN GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ’

Hizmet-İş’in görüşme masasına gelmediği iddiaları ise tamamen hayal ürünü olup, HİZMET-İŞ Sendikası’nın şube başkanı ve genel başkan yardımcısı saatlerce sözleşmeden sorumlu belediye başkan yardımcısı ile görüşmüş ancak olumlu bir adım atılmamıştı. HİZMET-İŞ Sendikası bugün de emekçilerin menfaati için görüşmeye hazır olduğunu yinelemektedir.

‘SENDİKAL TERCİHLERE MÜDAHALE EDENLER HAKKINDA DAVA AÇTIK’

Hizmet-İş Sendikası olarak Mamak Belediyesindeki yasa dışı uygulamalar karşısında hukuk önünde hesaplaşacağız. İşçilerin sendikal tercihlerine müdahale eden kişiler hakkında dava açtık. Hizmet-İş Mamak Belediyesi’nde yetkili sendikadır. Toplu iş sözleşmesi de yine Hizmet-İş ile imzalanacaktır.”