Kariyerine din görevlisi olarak devam eden kişilerin aldıkları maaşlar birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Memur düzeyinde din görevlisi olanların maaşlarının nasıl ve neye göre hesap edildiği de arama motorlarına sık sık konu olan başlıklar arasında yer almaktadır.

Bu içeriğimizde birçok kişinin merak ettiği konu başlıklarından olan imam maaşlarına yer verdik. İşte ayrıntılar…

Imam Maaşları 2

İMAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Devlete bağlı olarak hizmet veren imamlar, memur statüsünde değerlendirilirler. Dolayısı ile 6 aylık enflasyon doğrultusunda yapılan maaş artışları, imam maaşlarını da kapsamaktadır.

Ocak ayının başında 6 aylık enflasyona ve toplu sözleşme zammına bağlı olarak duyurulmuş olan yüzde 49,25’lik maaş artışı neticesinde imam maaşları 41.222,85 TL seviyesine yükselmiştir. Temmuz 2023 tarihinde imamlara ödenen maaş tutarı ise 16 bin 615 TL’ydi.

Fırın işçileri çalışma koşulları sebebiyle iş bıraktı! Fırın işçileri çalışma koşulları sebebiyle iş bıraktı!

CAMİ İMAMLARI NE KADAR MAAŞ ALIYOR) 2024

Cami imamlarının maaşları; eğitim seviyesi, tecrübe, konum gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda 2024 yılı itibari ile belirlenmiş olan en düşük cami imamı maaşı 32 bin 861 TL, en yüksek cami imamı maaşı ise 41 bin 222 TL’dir.

KADROLU İMAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Cami imam maaşları en düşük memur maaşı baz alınarak hesaplanır. Kadrolu imam maaşları da cami imamı maaşları ile aynı kategoride değerlendirilir. Dolayısı ile 2024 yılı cami imamı maaşlarının 32 bin 861 TL ila 41 bin 222 TL aralığında değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.

MÜEZZİN MAAŞI NE KADAR? 2024

Din ile ilgilenen herkesin imam olduğu gibi bir düşünce hakimdir. Ancak din görevlileri görev tanımlarına ve çalışma yerlerine göre farklı meslek dallarında hizmet verir.

Müezzin de din görevlileri arasında değerlendirilmektedir. Çoğu zaman imam ile karıştırılan müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren ve namaz vakitlerini duyuran kişidir. İmam ise caminin işleyişinden sorumlu olan kişiye denmektedir.

Müezzin maaşları, cami imamı maaşları ile aynı oranda artış göstermektedir. 2024 yılı itibari ile müezzinler için hesaplanmış olan ortalama maaş tutarı 35.868,84 TL’dir.

VAİZ MAAŞI NE KADAR? 2024

Cami, mescit gibi yerlerde cemaate dinsel öğütler veren kişilere, ‘vaiz’ denmektedir. Din görevlisi olarak değerlendirilen vaizlerin 2024 yılı itibari ile ortalama maaşları 36.821,66 TL’dir.

EMEKLİ İMAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi imamlar, memur statüsünde değerlendirilirler. Dolayısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu şartları sağlayarak emekli olan imamlar da emekli memur maaşlarına bağlı olarak farklı tutarlarda aylık ödeme alırlar.

Her sigortalı memurun emekliliğinde geçerli olduğu gibi imamların emekliliklerinde de hizmet dökümleri maaş hesabı noktasında göz önünde bulundurulur. Enflasyonun yanı sıra toplu sözleşme zammından da etkilenen emekli imam maaşları, her yıl güncellenmektedir. Bu kapsamda 2024 yılının başı itibari ile geçerli olmak üzere en düşük emekli imam maaşı 14 bin 739 TL olarak uygulanmaktadır. Bu kategori bazında hesaplanmış olan ortalama maaş tutarı ise 22 bin 103 TL civarındadır.

İMAMLARIN MAAŞLARINI HANGİ KURUM ÖDER?

İmamların ve diğer görevlilerin maaşları ile ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri de ödemelerin hangi kurum tarafından gerçekleştiği ile ilgilidir.

Din görevlilerinin maaşları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Devlet Memurları Kanunu kapsamında değerlendirilen bir kurumdur. Bu sebep ile imam maaşlarının devlet tarafından ödendiğini söylemek de mümkündür.