İnşaat ve tesisat işlerinde çalışacak işçiler için yeni düzenleme getirildi. Bundan böyle istenen belgeye sahip olmayan işçiler, bu alanlarda çalışamayacak. Peki, söz konusu bu düzenleme neleri kapsıyor? İnşaat işçileri için istenen belgeler nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar..
YETKİ BELGESİ ŞARTI KOYULACAK
"Yapı Ustaları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı" yürürlüğe girerse yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları görevlendiremeyecek.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından alınan önemli bir karar ile inşaat sektöründe büyük değişiklikler yaşanacak. Yapı güvenliğini artırmak amacıyla, ustaların yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu sayede, yapıların daha güvenli olması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, ustaların e-Devlet üzerinden kayıt yaptırması ve belirli aralıklarla yenilemesi gerekecek.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla olmaz. Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin bir parçası. Bu nedenle herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması büyük önem arz ediyor." dedi.
BU KARAR NEDEN ALINDI?
Söz konusu karara ilişkin detaylar da merak konusu oldu. İnşaat işçileri için yapılan bu düzenleme, özellikle depremlerin ortaya çıkardığı eksikliklerden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Kahramanmaraş depremleri, yapı güvenliği konusunda önemli eksiklikleri gözler önüne serdi. Bu durum, daha sıkı denetimler ve düzenlemelerin yapılması ihtiyacını doğurdu.
Ayrıca, belgesi olan ustalar, işlerini daha iyi bilen ve deneyimli kişiler olacak. Bu sayede, yapıların kalitesi artacak ve daha uzun ömürlü olacak.
Oluşturulacak düzenli sistem ile tüm ustaların kayıt altında olması, inşaat sektöründe daha iyi bir düzen sağlanmasını amaçlıyor.
DÜZENLEME İLE NELER DEĞİŞECEK?
İşçiler, istenen yetki belgesine sahip olmak için ustalardan eğitim alacaklar. Tüm ustaların bilgileri bir sistemde toplanacak. Ustaların yaptığı işler düzenli olarak denetlenecek.
Vatandaşlar bu sayede artık daha güvenli evlerde yaşayabilecek. Binalar daha uzun ömürlü olacak
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektöründe, özellikle taşıyıcı sistemi ayakta tutan ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinin yapı sağlamlığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve yapı güvenliğinin hayati önem taşıdığını belirten Tellioğlu, "Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla olmaz. Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin bir parçası. Bu nedenle herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması büyük önem arz ediyor." dedi.