Antep'te 30 gündür direnişte olan Akcanlar Tekstil işçileri ile Soma'da Fernas Madencilik'te işten çıkarılan işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Eylemlere, Birleşik Dokuma Tekstil İşçiler Sendikası ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler ile çeşitli sendikaların temsilcileri destek verdi. İşçiler, baretlerini yere vurarak "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla protesto düzenledi.

Bağımsız Maden İş yöneticisi Ferhat Akılma, “Soma’dan bir şekilde sesimizi duyamadılar. Soma’dan sesimizi duyamadıysanız biz gelelim, yanınızda konuşalım, oradan duyun sesimizi. 22 gündür çocukları, eşleriyle bu adaletsizliğe karşı mücadele vermektedir. Çalışma Bakanlığı, çalışan işçi arkadaşlarımızın kişisel bilgilerini Fernas müdürü Serkan Güncü’ye servis etti. Bu konu hakkında suç duyurusunda bulunsak da herhangi bir dönüş olmadı. Madenciler öldükten sonra mı sesini duyacaksınız? Kimi koruyorlar? Ferhat Nasıroğlu’nu mu? AKP milletvekillerini mi? Millet biziz, o vekil. Gelsin bizimle konuşsunlar. Madenci arkadaşlarımız işine, evine dönsünler. Somalı madencilerin sorunları çözülmediği sürece biz sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Fernas işçileri mücadeleyi kazandı! Fernas işçileri mücadeleyi kazandı!

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “Buradayız çünkü arkamızda duran Çalışma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı altındaki bürokratlar görevlerini yapmadıkları için, işçilerin sesini duymadıkları için, Çalışma Bakanlığı eve bu ülkenin ilgili bütün yetkilileri patronlarla suç ortaklığı yaptığı için buradayız. Ya görevlerini yapsınlar ya da o Çalışma Bakanlığının tabelasını ‘Patronları ve Onların Suç İşleme Özgürlüğünü Koruma Bakanlığı’ yapsınlar. Onlar görevlerini yapmadıkları için bu ülkede her gün işçiler ölüyor. Daha dün OBA Makarna’da bir patlama oldu. 20’den fazla arkadaşımız yaralandı, 1 arkadaşımız hayatını kaybetti” dedi.

ÖNLEMLER EKSİKSİZ ALINSIN

Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri tam ve eksiksiz olarak alınsın. Biz bunu talep etmekten utanıyoruz. Hem de milletvekilinin patron olduğu bir maden ocağında. Burada 301’in katledildiği Soma kömürlerinden beri çalışmış arkadaşlarımız var. Üretim baskısı olduğu için, İSİG önlemleri alınmadığı için patronlar servet biriktirmeye devam etsinler diye arkadaşlarını kaybettiler. 34 bin lira maaş alıyorlar. 301 öldükten sonra madencinin tepkisinden korktular, çift asgari ücretten düşük ücret verilemez diye bir yasa çıkardılar. Şimdi bin pişmanlar. Ferhat Nasıroğlu’nun içinde olduğu maden patronlarıyla yoğun iş birliği içindeki bir milletvekili grubu her sene bununla ilgili önergeler veriyor. Ortalama düzeyde bir ücret istiyorlar. Sendikaya üye olduğu için atılan arkadaşların geri alınmasını istiyoruz” dedi.