Çalışma Hayatı

İşten çıkarılan belediye çalışanları işe geri alınacak...

Yalova Belediyesi'nde çalışan 86 işçinin işine son verilmesi üzerine işçiler eylem başlatmıştı. Bu eylem sonuç verdi. İşçiler belediyedeki işlerine yeniden başlayacak.

Abone Ol

Yalova Belediyesi, 86 işçiyi işten çıkardıktan sonra işçiler ve sendika, grev kararı alarak protesto etmek için Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplandı. Çıkarılan işçiler, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel'i protesto etmek amacıyla düdük çalıp slogan attılar.

Hak-İş Konfederasyonu Bursa İl Başkanlığı, işçilerin haklarını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek burada bir basın açıklaması yaptı. Ayrıca, Yalova kamuoyu ile grev kararını paylaşan Hak-İş Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz, 86 işçi görevlerine geri dönene kadar grevin devam edeceğini vurguladı. Yavuz ayrıca, Yalova Belediyesi yönetiminin çalışanlarıyla hesaplaşma yolunu seçtiğini ve sözleşme sürecinin işçilerin hak mücadelesi olduğunu ifade etti.

Yavuz, "Bu mücadelemizin meyvesi 22 Ocak tarihinde gerçekleştirilen imza töreni ile adeta bir düğün havasında tüm emekçilerimiz ile birlikte kutlanmıştı. Fakat geldiğimiz noktada emekçi kardeşimiz nisan ayından itibaren maaşını taahhüt edilen ödeme tarihinde alamıyor. Maaş ödemesinde yaşanan ciddi gecikmeler ve taksitlere bölmeler, yapmış olduğumuz mesailerin ve ikramiyelerimizin ödenmemesi emeğinden başka hiçbir sermayesi olmayan işçi ve emekçileri borç batağına sürüklemiştir. Kirada bulunan arkadaşlarımız kiralarını ödeyemedikleri için ev sahipleri tarafından evlerinden çıkartılmaktadır. Bu gün geldiğimiz noktada Yalova Belediyesi yönetimi çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkmıştır. Yalova Belediyesi işçisi ise, işten çıkarılan 86 arkadaşımız için onurlu bir duruş sergilemiştir. Bu düzene dur demek, hak ettiğimiz değeri, emeğimizin karşılığını alabilmek, haksız yere işten çıkarılan üyelerimizin geri döndüğünü görmek için bugün itibariyle temizlik işlerinde ve diğer tüm birimlerde iş durdurma kararı alarak uygulamaya geçirmiş durumdayız. Bizler grevin meraklısı değiliz, grev yapmış olmak için greve çıkmayız. Ancak çözümsüzlüğe itilirsek, çıkmaza sokulursak, emek, alın teri ve akıl terimiz için başka çaremiz kalmamışsa; gerekirse gemileri değil, limanları da yakarız. Grevin en iyisini de biz yaparız” dedi.

Özgür Özel'e seslendiler

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e de seslenen Hak-İş Konfederasyonu Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz, "Buradan Sayın Özgür Özel'e sesleniyorum. Seçim kampanyalarınızda emek, emekçi, ekmek, hak, hukuk, adalet, barış, özgürlük, kardeşlik diyerek en çok sesi çıkan sizdiniz. Mazbatalarını aldıktan sonra Yalova Belediyesi 86 arkadaşımızı, Çiftlikköy Belediyesi 9 arkadaşımızı işinden, aşından, ekmeğinden özgürlüğünden ettiler. Sayın Özgür Özel'den rica ediyoruz. Çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkan, çalışanlarını işinden, aşından, ekmeğinden, özgürlüğünden eden belediye başkanlarınıza artık bir dur deyin. Buradan çalışanlarıyla hesaplaşmaya kalkan belediye başkanlarına sesleniyorum. İşçiyi hor gören, geleceğini zor görür” diye konuştu.
Eylem sırasında Yalova Emniyet Müdürlüğü de güvenlik önlemleri aldı. İşçiler asçıklama sonrasında meydanda kurulan çadırda düdüklerle belediyeyi protesto etmeyi sürdürdüler.

İmza atıldı

Yalova Belediyesi, grev kararı alınmasının ardından işçilerin gösterileri sonucunda harekete geçti ve belediye başkan yardımcıları aracılığıyla sendika yetkilileriyle iletişime geçti. Yapılan görüşmeler sonucunda ortak bir karara varılarak 6 maddelik bir protokol metni oluşturuldu ve imzalandı.