Çalışma Hayatı

İşverenler kısa çalışma ödeneği istedi! Ücretler daha da düşebilir

Pandemi dönemindeki koşullar göz önüne alınarak işverenlere kısa çalışma ödeneği verilmişti. İşverenler, şimdi ise ekonomideki koşulları bahane ederek yine kısa çalışma ödeneğinin alınmasını talep etti. Bu durum gerçekleştiği takdirde hali hazırda düşük olan ücretler daha da düşecek.

Abone Ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) önceki gün düzenlenen “iş dünyası istişare toplantısında” işverenler yine kısa çalışma ödeneği talebinde bulundu. Daha önce pandemide işverenlere destek olunması amacıyla verilen kısa çalışma ödeneği, bu kez de ekonomi bahane edilerek işverenler tarafından yeniden uygulanması istendi. 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde, ham madde ve enerjide meydana gelen artışlar neticesinde artan maliyetlerden dolayı ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini belirterek “Emek yoğun sektörlerde işgücü kaybının önüne geçmek üzere ilave teşvikler sağlamalıyız. Firmalarımızın istihdamlarını koruyabilmek için kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi devreye alınmasını bekliyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, yeniden kısa çalışma ödeneğinin hayata geçirilmesini talep etti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE KİMLER BAŞVURUR?

Kısa çalışma uygulamasının temel amacı istihdamın korunmasıdır. Kısa çalışma ile çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanmaktadır. Aynı zamanda istihdam korunarak, deneyimli personellerin işten çıkarılmasının önüne geçilmektedir.

Kısa çalışma ödeneğine genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltan veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durduran her bir işveren başvuruda bulunabilir.