Genel-İş Sendikası

Kadıköy Belediyesi işçileri, ücretlerin geç yatırılmasından şikayetçi!

İstanbul Kadıköy Belediyesi işçileri, mesai ücretlerinin geç yatırılmasından şikayetçi. İşçiler, aldıkları ücret karşısında zaten zor geçindiklerini söylerken, bir de mesai ücretlerinin geç yatırılmasından yakınıyor.

Abone Ol

Evrensel'in haberine göre Kadıköy Belediyesi işçileri, geçtiğimiz günlerde üye oldukları DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile belediye binası önünde eylem yaptı. İşçiler eylemlerinde ücretlerinin bir süredir geç yatırılmasından şikayet etti. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği belediyede işçiler, sırf fazla zam istenmesin diye ücretlerin bilinçli geç yatırıldığını düşünüyor.

Bir temizlik işçisi, taban ücretinin asgari ücret bandında olduğunu ve ek ödemelerle ancak 23-25 bin liraya kadar çıkabildiğini belirtiyor. "Bu ay bana 25 bin lira yatmış, 15 bin lira kira veriyorum. 5 bin lira da mutfak alışverişi, çocukların masrafı derken, toplamda 20 bin lira harcıyorum. Koca ayda kalan 5 bin lirayla nasıl geçineceğiz?" diye sordu.

Bir başka kadın işçi de “Ücretlerimizi ayın 15’inde alıyoruz, ayın 15’inden bugüne fazla mesai ücretlerimiz yatmadı. Madem ücretimizi yatırmayacaksan mesaiye de çağırmayın. Mesaiye gelmek kolay mı? Yol parası, yemek parası harcıyoruz. Vaktimiz de gidiyor. Evde çocuklar var, belki yaşlı bakımları var. Onları bırakıp buraya geliyoruz. Şu an TİS süreci başladı. Belki de temmuzda zam olmadan maaşları alacağız. Bunlarla ilgili bir açıklama yapılmıyor, ücretimiz yatınca öğreneceğiz. Bilmiyorlar ki ben elimde ne varsa harcadım. Evlilik yüzüğüme kadar harcadım. Hiç param yok. Ve artık banka bana kredi bile vermiyor. Her gün çocuğuma ne yedireceğim diye düşünürken onlar keyiflerine bakabiliyorlarsa ne diyeyim onlara” diye konuştu.

BU ÜCRETLERLE KENDİLERİ GEÇİNSİN

Aldıkları ücretlerin geçinilemez olduğunu vurgulayan bir işçi, “Bu yönetimin, Kadıköy’de çalışan işçilerin ne zorluklarla çalıştığını bilmesi gerekir. Kadıköy’de kiralar ne kadar, ulaşım, yeme içme masrafı nedir? Kendileri oturup bunların hesabını yapsın, ne kadar almamız lazım söylesinler. Kendileri geçinebilir mi bu maaşla? Ben de CHP’liyim. Meydanlarda işçi haklarını konuşan CHP’li yönetim kendi işçisine geldiği zaman böyle yapmamalı. DİSK de sahalarda sürekli konuşuyor. Her şeyin en iyisini isterler işçi için ama sonrası yok, bir arpa boyu yol ilerlemezler. Bu da insanın kafasını karıştırıyor. İşçiler arasında ‘Acaba DİSK CHP’nin arka bahçesi mi’ sorusu çok soruluyor. DİSK’in eski genel başkanlarına baktığımızda CHP’den milletvekili olduklarını görüyoruz. Ben bir CHP’li olarak bu tablodan razı değilim” dedi.