Çalışma Hayatı

Kamu işçilerine ücret artışı Meclis'e taşındı

Kamu işçileri aldıkları ücret karşısında geçinemeyince emekli olmaya başladı. Söz konusu durum hakkında İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu.

Abone Ol

Kamuda çalışan binlerce vatandaşın aldığı ücret, artan enflasyon karşısında erimeye devam ediyor. İşçiler, aldıkları ücret ile evlerini geçindiremeyince emekli olmanın yolunu tuttu. Bugünlerde gündemde sıkça yer alan emeklilik konusunda, kamu işçilerinin de aklında soru işaretleri bulunuyor. Tek bir ücretle geçinemeyen işçiler, emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam ederek iki ücretl ile ev geçindirmeyi düşünüyor.

İstanbul Milletvekili Doğan Bekin,  kamu işçilerinin yaşadığı bu sorunu Meclis'e taşıdı. Bekin, kamuda çalışan işçilerin ücretlerine bir iyileştirme yapılıp yapılmayacağı konusuna ilişkin TBMM Başkanlı'ğına yazılı soru önergesi sundu. 

Kamuda yaklaşık 700 bin işçinin çalıştığını belirten Bekin, işçilerin aldığı ücretlerin enflasyon karşısında erdiğini, bu anlamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yeni bir ücret artışına ilişkin çalışmaların olup olmadığını sordu. 

BAKAN IŞIKHAN'A SORULAN SORULAR

Milletvekili Bekin'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sorduğu sorular şu şekilde:

2-193 sayılı gelir vergisi kanunu tüm çalışanları kapsamaktadır. Ancak farklı uygulamalardan dolayı memurlardan gelir vergisi kesilmez iken işçilerden büyük oranlarda vergi kesilmektedir. Bu haksız uygulamanın giderilmesi için bir çalışma yapacak mısımz? Yapacaksanız bu çahşmalanmz nelerdir? 

İşin niteliği bakımından personel yetiştirmenin son dereee zor olduğu kritik noktada görev yapan personellerin özel sektör tarafından maaşlarının katlan teklif edilerek istifa edip özel sektöre geçtikleri doğru mudur? Bakanlığınız bünyesinde bununla ilgili çalışma var mıdır?

4- Tasarruf tedbirleri bünyesinde birçok kamu kurumunda sadeee işçi fazla mesai üeretlerinde tasarrufa gidildiği diğer pek çok kalemde tasarruf emaresi gözükmediği doğru mudur?

5- Orman Genel Müdürlüğünde yangın işçilerinin 5,5 gün ekip binalarında, 1,5 gün evlerinde dinlenmek sureti ile çalıştırdığı. Bımun günlük 18,5 saat çalışmaya tekabül ettiği ve bu çalışma sisteminin 4857 sayılı iş kanununa aykırı olduğu ve müfettişlerin bu konuda bir şey yapamadığı doğru mudur? Bu konuda çalışmamz var mıdır?

6- Son üç ay içerisinde yetişmiş kamu işçilerinin düşük üeretler ve diğer sebeplerden dolayı kurumlarmdan istifa ve emeklilik yolu ile ayrıldığı göz önünde alındığında ve geçen yıl aym dönem ile kıyaslandığında, kaç işçi emekli olmuş veya istifa etmiştir? Bu konuda çalışmamz var mıdır?

7- Kamu işçilerinin sözleşmeleri farklı tarihlerde yapılmaktadır. Ek protokol yaparak tüm işçilere aym zam oranını verecek misiniz?

8- İşçilerin 2024 emekli maaş bağlanma oram ile 2025 yılı maaş bağlanma oranı arasında yaklaşık %30-%35 civarmda farklılık olduğu uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bu konımun düzeltilmesi için bir çalışma yapacak mısımz?

9- Kamu Kurum ve Kuruluşlarmda, Bakanlıklarda, Belediyeler ve KIT’lerde 4857 sayılı İş Kanunu'na tabiî sürekli işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) işçilerin yasal düzenleme ile, isteğe bağlı olarak memur kadrolarma geçirilmeyi talep eden Üniversite mezunu kamu işçileri 2015 yılında imzalanan fakat uygulanmayan 3. Dönem Toplu iş sözleşmesindeki 36/1 maddesindeki hükümler uygulanmakta mıdır? Bakanlığınızın bu konuda çalışması var mıdır?