Geçim derdinin düşük ve orta gelirli gruplar için ciddi bir sorun haline gelmiş olduğu şu günlerde meslek gruplarına bağlı olarak hesaplanan maaşlar da birçok kişi tarafından yakın takip altına alındı. Daha yüksek tutarlarda kazanç elde etmek isteyen birçok kişinin, özellikle kamuda işçi olarak görev yapan kişilerin aylık gelirlerini merak ettikleri görüldü.

Ocak ayının başında duyurulan zamlardan etkilenen kamu işçisi maaşları, temmuz zammı için geri sayımın devam ettiği şu günlerde arama motorlarına sık sık konu olmaya başladı. Peki, ‘kamu işçisi’ kime denir? Kamu işçisi maaşları ne kadar? İşte konuya dair ayrıntılar…

Kamu Işçisi Maaşı 2

KAMU İŞÇİSİ KİMDİR?

Kamu işçilerinin maaşlarına geçmeden önce kimlere ‘kamu işçisi’ dendiğinden bahsetmek gerekir.

Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı görüşlerine dayanarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan görevlerde 1 yıldan daha az süreli veyahut da mevsimlik olarak hizmetlere atanarak sözleşme ile çalıştırılan kişilere, kamu işçisi denmektedir.

KAMU İŞÇİLERİ İLE MEMURLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Kamu hizmetlerinde görev alan herkesin memur olduğu düşünülmektedir. Ancak işin aslı öyle değildir. Her kamu görevlisi otomatik olarak ‘memur’ statüsünde değerlendirilmez. Bir çalışanın memur statüsünde olabilmesi için başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapılmak istenilen kurumun belirlemiş olduğu eğitim, KPSS puanı ve diğer şartların da sağlanması gerekmektedir.

Kamu işçisi olmak isteyen kişilerin ilgili yönetmelik doğrultusunda yayınlanmış olan işçi alım ilanlarında belirtilen il, ilçe ya da bölge düzeyinde ikamet şartını sağlamaları gerekir.

İŞÇİ ALIMINDA ÖNCELİK HAKKI NE ANLAMA GELİR?

Kamu işçisi alımı ilanlarında bazı kişiler için ‘öncelik hakkı’ durumu söz konusudur. Bu kapsamda öncelik hakkı ile ilgili bazı detaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Terör ile mücadele esnasında malul sayılmayacak düzeyde yaralanan kişiler,
  • Terör ile mücadele kapsamında üstün başarı gösteren yedek subay, erbaş ve erler,
  • Tabii afetlerden zarar gören afetzedeler,
  • İş akitleri feshedilmiş olan kamu işçileri,
  • Maden Kanunu kapsamında madenlerin kamulaştırılması sebebi ile taşınmaz malları kamulaştırılmış olanlar.

HANGİ KAMU İLANLARINA KURA İLE İŞÇİ ALIMI YAPILIR?

Bazı durumlarda kamuya kura ile olacak şekilde işçi alımları yapılmaktadır. Kura ile alımların yapıldığı bazı ilanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitim düzeyi gerektirmeyen işçi alımı ilanları (temizlik, koruma ve güvenlik, bakım ve onarım vb.),
  • Ortaöğretim gibi eğitim seviyesindeki işçi alım ilanları,
  • Eğitim şartı olmayan kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklar için yayınlanan işçi alımı ilanları.

Yukarıda sıralamış olduğumuz işçi alımı ilanların kapsamında kura ile işçi alımları yapılmaktadır. Bu tip ilanlar için KPSS veyahut da EKPSS şartı aranmamaktadır. İlan özelinde belirlenmiş olan şartların sağlanması, kuraya dahil olunması açısından yeterli görülmektedir.

GÖREVE YENİ BAŞLAYAN KAMU İŞÇİSİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

Göreve henüz başlamış olan kamu işçisinin maaşı, birçok faktör doğrultusunda hesaplanmaktadır. 2024 yılı için hesaplanmış olan ortalama kamu işçisi maaşı teşvik hariç olacak şekilde 36 bin TL ila 37 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir. Gece vardiyası, nöbet ve hafta sonu çalışması gibi faktörler, maaşı yukarıya taşımaktadır.

Bakanlık ilansız ve sınavsız personel almaya cevaz verdi Bakanlık ilansız ve sınavsız personel almaya cevaz verdi

Ayrıca deneyim, görev yapılan alan ve diğer faktörler de kamu işçilerinin maaşlarını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.