Çalışma Hayatı

Kamu çalışanları için esnek çalışma kapıda

Kamuda Tasarruf Paketi ile kamuda çalışan personellere esnek çalışma mesaisi gündeme geldi. Peki, yeni sistemde çalışma saatleri nasıl olacak?

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi ile kamuda çalışan personellere esnek çalışma mesaisi gündeme geldi. Kamu çalışanları bundan böyle 6 farklı mesai modeli ile karşı karıya kalacak. Söz konusu taslağın yasalaşması halinde memurlar, haftada 4 gün çalışmak ya da mesai saatlerini değiştirmek gibi imkânlara sahip olacak. Peki, yeni sistemde çalışma saatleri nasıl olacak? Ensek çalışma saatleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

UZAKTAN ÇALIŞMA MODELİ GELİYOR

Habertürk TV'ye katılan SGK Uzmanı ve Eski SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın birlikte yaptıkları basın toplantısında kamuda birtakım tasarruf ve verimliliği artırıcı tedbirleri açıklarken, 'kamuda esnek ve uzaktan çalışmayı geliştireceğiz' cümlelerin kurulmasıyla yeni bir çalışma modeline gidileceğinin mesajının verildiğini söyledi. 

Bununla ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 100. maddesinde Cumhurbaşkanı'na verilmiş bir yetkinin var olduğunu dile getiren Göktaş, "Cumhurbaşkanı, kamu görevini yerine getiren memurların uzaktan veya iş yeri dışında çalışmalarına izin verebilecek bir düzenleme yapma yetkisine sahip" dedi. 

6 FARKLI ÇALIŞMA MODELİ ÖNGÖRÜLÜYOR

2020 yılında yaşanan pandemi sürecinde pek çok şirketin uzaktan çalışma sistemiyle esnek çalışmanın adeta provasının yapıldığını belirten Göktaş, "Personelin bir kısmı uzaktan işlerini görebildikleri için kamu görevlerini yerine getirebilmişlerdi. Tabi, şu anda yapılmak istenen şey; biraz daha verimliliği artırıcı ve tasarruf tedbirlerine uyumlu bir uzaktan çalışma modeli. Bununla ilgili bir yönetmelik taslağı şu anda gündemde. Cumhurbaşkanına verilmiş bir yetki var ama ayrıntılarla ilgili henüz bir düzenleme yok. Yönetmelik taslağına göre, kamu personeli için 6 farklı çalışma modeli öngörülüyor" diye konuştu. 

Göktaş, 6 çalışma modelini şöyle sıraladı:

- Esnek çalışma modeli,

- Uzaktan çalışma modeli,

- Yoğunlaştırılmış çalışma modeli,

- Kısmi çalışma modeli

- Değişken zamanlı çalışma modeli,

- Akademik eğitim amaçlı çalışma modeli.

Esnek çalışma modelinde kişi çalışmak istediği saatlerin tercihini yapabilecek. İş yerine iki saat erken gelebilecek ve en fazla da üç saat geç çıkabilecek. Bu süre amirlerle kararlaştırılacak veya günlük 10 saati geçmemek üzere dört gün çalışılacak.