HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İŞ Sendikası’nın Antalya’da gerçekleştirilen başkanlar kurulunda açıklamalarda bulundu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISINDA SORUN VAR’

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanmasına yakın asgari ücret tartışmalarının gündem olmaya başladığını söyleyen Arslan, “Asgari ücret şu kadar olmalıdır veya şu kadar az olmalıdır tartışmaları, rahatsızlık verecek bir boyuta ulaşmış durumda. Tartışılması gereken, asgari ücretin ne olacağı değil, nasıl oluşturulacağıdır. Bunun yolu da Asgari Ücret Tespit Komisyonundan geçiyor. Ancak siz ne deseniz deyin, sağlıklı bir asgari ücret çıkmıyor çünkü yapıda sorun var” diye konuştu.

‘RAKAM TARTIŞMALARI TARTIŞILMASI GEREKEN ESAS KONUDAN UZAKLAŞTIRIYOR’

MESS kapsamında 4 işyerinde, işverenden işçiye yüzde 30 zam dayatması! MESS kapsamında 4 işyerinde, işverenden işçiye yüzde 30 zam dayatması!

Arslan, “İlk düğmeye yanlış iliklerseniz hep yanlış olarak gider. 1970'li yılların mevzuatıyla oluşturulmuş asgari ücret tespit komisyonuna kimse dokunmuyor. HAK-İŞ’in haricinde kimse tartışmıyor çünkü bu yanlışlıktan beslenenler, bu yanlışlıktan istifade edenler var. Bu sistemin devam etmesini isteyenlerle, istemeyenler arasında yeni bir yol ayrımındayız. Teşkilatımızı da rakam tartışmama konusunda uyarıyorum. Bu bizi esas tartışılması gereken konudan uzaklaştırıyor” dedi.

‘KOMİSYON KATILIMCI VE DEMOKRATİK ŞEKİLDE YENİDEN OLUŞTURULMALI’

Sadece bir konfederasyonun temsil edildiği ve bu konfederasyonun üye sayısının da toplam işçi sayısının %10'una bile tekabül etmediği bir yerde, tespit komisyonundan nasıl sağlıklı bir sonuç beklersiniz? Her ne kadar komisyon toplantılarına bir kısım işçiler katılmış olsa da bu sistemden iyi bir sonuç çıkmaz” diye konuşan Arslan, şunları kaydetti: “Bizim esas tartışmamız gereken Türkiye'de asgari ücret tespit komisyonunun nasıl olması gerektiğidir. Bunu eğer daha çok katılımcı, daha fazla kapsayıcı ve daha geniş kitleleri içine alan bir model ortaya çıkarabilirsek asgari ücret tespiti yapıldığı zaman toplumun geniş kesiminin ‘evet bu bizim için yeterlidir’ dediği bir noktaya gelebiliriz. HAK-İŞ olarak talebimiz Asgari ücret tespit komisyonunun kapsayıcı, katılımcı, demokratik bir şekilde yeniden oluşturulmalıdır.

‘BÜTÜN MUHATAPLARIN YER ALDIĞI BİR YAPIYI OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR’

Talepleri her ne kadar mevzuata yansımasa da komisyonda yer alan konfederasyon ve onun başkanının zaman zaman kendilerinin görüşlerini ve taleplerini ciddiye aldıklarını ve bunları değerlendirmek istediklerini söylediklerini ifade eden Arslan, “Hem HAK-İŞ hem de DİSK olarak asgari ücret konusunda TÜRK-İŞ'e destek olmaya çalışıyoruz. Ancak bu desteğin mevzuat açısından düzenlenip ortaya konması gerekiyor. Yani biz mevzuat olarak HAK-İŞ orada olsun demiyoruz. HAK-İŞ’le beraber asgari ücretin bütün muhataplarının yer aldığı bir mücadeleyi, bir yapıyı inşa etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Mama2

‘ASGARİ ÜCRETİN BÖLGESEL OLMASI DAHA GENİŞ SORUNLARA YOL AÇAR’

Bölgesel asgari ücret tartışmalarına da değinen Arslan, “Bugünkü mevzuatla asgari ücretin bölgesel olması daha geniş sorunları da beraberinde getirecektir. Çünkü geçmişte buna benzer düşüncelerde ve buna benzer uygulamalarda işverenler, işletmelerini Anadolu'daki değişik illere taşıyarak bölgesel asgari ücretten yararlanma taktiklerini geliştirdiler” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, asgari ücretin mevcut enflasyona değil de öngörülen enflasyona göre hesaplanmasının yanlış olacağına vurgu yaptı. Arslan, “IMF ve Dünya Bankası diyor ki, asgari ücret artarsa enflasyon artar. Bu da bir aldatmacadır. Asgari ücret artmadığı zaman enflasyon artmıyormuş gibi, fiyat artışları yokmuş gibi düşünenler var. Temmuz ayında asgari ücret artmadı fakat enflasyon arttı. Fiyatlar artmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu aldatmacalar, konfederasyonumuzun asgari ücret konusundaki hedeflerinin ötesinde bir kısım başka hesapların olduğunu gösteriyor” diye konuştu.