Önsel Ünal / Ekonomide yaşanan sıkıntılar, vatandaşı dayanamayacak noktaya getirdi.  Alım gücünün sürekli değişken piyasa koşullarına ayak uyduramaması ücretleri erime noktasına getirdi. Çarşı, Pazar, market fiyatlarına artık yetişilemiyor. Bu durum özellikle dar gelirli kesim olan asgari ücretlileri ve özellikle de emeklileri olumsuz etkiliyor. Ancak, bütün bunlar yetmiyormuş gibi özellikle sosyal medyada ekonomiye yönelik yoğun bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Vatandaş kime inanacağını şaşırmış durumda.

İNSANLAR NEYE İNANMALARI GEREKİYORLARSA ONA İNANIYOR

Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu Ağustos ayı enflasyon rakamları belli oldu

Bilgi kirliliği yanlış, abartılı, yanlı ve doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerin kasten, bazen iyi bazen de kötü niyetle yayılması anlamını taşıyor ve bu kirlilik özellikle covid-19 salgınından sonra tüm dünyada sürekli hale gelmiş durumda. Hemen hepimize, sıklıkla sosyal medyadan ya da sohbet gruplarından aslı astarı olmayan pek çok bilgi ulaşıyor.

Bu konuda dış kaynaklı önemli bir rapora göre açıkça belirtilen bir gerçek var: ‘İnsanlar deneyim ve birikimlerine ve hatta duygu dünyalarına hitap eden bilgileri kabul etmeye meyilliler. Yani neye inanmaları gerekiyorlarsa ona inanıyorlar.’ Bel ki de bu inanç insanları kısa süreliğine de olsa mutlu ediyor ancak tünelin sonunu görmek gerekiyor.

YETKİLİLERE KULAK VERİLMELİ

Milyonlarca asgari ücretli çalışan, memur ve emekli Temmuz ayında zam beklentisi içerisinde. Ancak ek zam konuşulmazken bir taraftan da yeni vergiler vatandaşın sırtına yüklenmeye hazırlanıyor. Bazı yazılı basın ve özellikle de internet medyası sırf takipçi sayısını artırabilmek adına bu konuda coşmuş durumda. Bir SGK uzmanı 'Berbat günler bekliyor' diye uyarıda bulunurken, diğeri ‘emeklilere çifte müjde’, ‘altın coşacak’, ‘doları olan hemen bozdursun’, diğer bir uzman ise ‘asgari ücrete kallavi zam’, bir başka uzman ise ‘karanlık günler yakında’ haberiyle kafaları iyice karıştırıyor.

Türkiye ekonomisinin günden güne kötüye gittiği, belirsizliklerin mikser gibi kafaları karıştırdığı günümüzde fatura her zaman ki gibi zaten vatandaşa kesiliyor. Çalışanından emeklisine tüm kesimler zaten ekonomik krizi iliklerine kadar hissediyorlar. Bu doğru bir bilgi. Ancak, bir doğru daha var ki İnsanların, doğru ile yanlış, gerçek ile yalan arasındaki farkı algılayabilmelerinin en mantıklı yolu duyumlara değil, sadece yetkililerden gelen açıklamalara kulak vermeleri.