Tek Gıda-İş Sendikası

Kovuldukları yerin 'farkındalık' etkinliğinde haklarını haykıracaklar!

Tekgıda-İş Sendikası’nın 2015 yılından beri örgütlenme çalışmaları yürüttüğü Eker Süt Ürünleri’nden 3 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, işveren tarafından sosyal sorumluluk koşusunun yapılacağı yere yürüyüş gerçekleştirdi.

Abone Ol

Eker Süt Ürünleri’nde işten çıkarılan 3 sendika üyesi işçi, işveren tarafından düzenlenen ‘farkındalık’ koşusu olan “Eker I Run” etkinliği öncesinde kilometrelerce yürüdü. İşçiler, işverene “sendikal haklara da saygı duyun” çağrısında bulundu. 

Türkiye Gıda ve Yardımcı İşleri Sendikası (Tekgıda-İş)’nın 2015 yılından beri örgütlenmeye çalıştığı  Eker Süt Ürünleri’nin Bursa Mustafakemapaşa’da kurulu fabrikasında çalışan 3 işçi eylül ayı başında işten çıkarıldı. İşten çıkarımların yaşanamsıyla işçiler, fabrika önünde direniş çadırı kurdu. 

Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya ve işten atılan 3 işçi, 4 Ekim Cuma sabahı, Eker fabrikası önünden yola çıkarak yürüyüş başlatmak istedi fakat jandarma engeliyle karşılaştı. Bir işçi gözaltına alındığı olayda Karlıkaya, süreci şöyle anlattı:

“Bursa Valiliği yürüyüşümüze izin vermediğini emniyete bildirdi. Biz de kararlarına saygı duyduğumuzu ancak bunun yasal haklarımızın ihlali olduğunu söyledik. ‘Biz yola çıkarız.’ dedik. Bize, bariyerlerin arkasından yürüme şartıyla izin verdiler. Dikenli, eziyet çektirilen bir yol. 4 saatlik yolu, 8 saatte yürüyebildik."

İŞÇİLERİN HAKLARINA NE ZAMAN SAYGI DUYACAKSINIZ?

“Ardından Sütaş’ın önündeki kamusal alana geldik. 2014 yılında Sütaş işvereninin, işçilerin direniş alanına gübre döktüğü yere geldik temsilen. Jandarma burada durmamıza izin vermeyince, sert müdahaleyle karşılaştık ancak geceyi burada geçirdik. Bugün (dün) sabah 9 itibariyle de yola çıktık. Bu geceyi, koşunun yapılacağı Eker Meydanı’nda geçireceğiz ve bir basın açıklaması yapacağız. Diyeceğiz ki, madem bu kadar sosyal yardım etkinlikleri yapıyorsun, işçilerin anayasal haklarına ne zaman saygı duyacaksın?”