Kristal-İş Sendikası, 7 Haziran1965 tarihinde cam işçileri tarafından Paşabahçe’de kuruldu. Kristal-İş Sendikasının ilk (birinci Kristal-İş) kuruluşu 1963 Temmuzunda yeni sendikal yasalarının kabul edilmesinin hemen arkasından gerçekleşir. 1963 yılının Eylül ayında “Seramik Şişe ve Cam Sanayii İşçileri Sendikası” adıyla bir sendika kuruldu.

Şişecam'da mutlu son...Sendika ile anlaşma sağlandı Şişecam'da mutlu son...Sendika ile anlaşma sağlandı

O sırada Paşabahçe ve Çayırıova fabrikalarında örgütlü olan Cam-İş Sendikası yeni sendikal yasaların yürürlüğe girmesinin ardından Aralık 1963 tarihinde bir toplu İş sözleşmesi imzalamıştı. Ancak imzalanan bu toplu iş sözleşmesi İşçiler arasında hoşnutsuzluk yarattı. Türk-İş sözleşmeye tepki gösterdi. Bu tepki “ikinci sendikanın” güçlenmesine yol açtı.

Daha sonra bu iki sendika Türkiye Cam Sanayi İşçileri Sendikası (Birleşik Cam-İş) çatısı altında birleşirler. Ancak bu birleşme istenen sonucu vermez.  Bunun üzerine Türk-İş’in de desteğiyle 7 Haziran 1965 günü bugünkü Kristal-İş sendikası kurulur.

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR?

Sendika Genel Başkanı Bilal Çetintaş'dır. Çetintaş, 2004 yılında toplanan Kristal-İş Sendikası 14. Olağan Genel Kurulunda Genel Başkanlığa seçildi. 2004 yılından bu yana Genel Başkanlık görevini yürürten Çetintaş, daha 1988 yılından bu yana sendikanın çeşitli kademelerinde görev yaptı. 1992-1993 ve 1996-1999 yılları arasında Lüleburgaz Şube Başkanlığı görevinde bulundu. 1 Kasım 2003 tarihinde yapılan Lüleburgaz Şube Genel Kurulunda  Şube Başkanlığı görevine seçildi.

SENDİKA YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?

Sendika yönetim kurulu ise; Genel Başkan Yardımcıları Faruk Aslan, Selim Çallı, Genel Mali Sekreter Burhan Kurt, Genel Eğitim Sekreteri Cihat Ergin'den oluşuyor.

Çimento, Toprak ve Cam işkolunda Türk-İş'e üye sendika olan Kristal- İş Sendikası'nın 2024 temmuz ayı istatistiklerine göre güncel üye sayısı 8 bin 858 olmuştur.