EMEK HABER ÖZEL / Özellikle sınavsız olarak atanan müşavirlerin gündeme getirildiği soru önergesi ile millete örnek olması gereken Meclis’in ne hale geldiği gözler önüne serildi. Soru önergesine verilen cevabın ise sorulan sorularla pek de alakası olmadığı görüldü. 

MECLİS BAŞKANINA EMANET, LİYAKAT VE ŞEFFAFLIK HATIRLATMASI

Soru önergesine Meclis Başkanına atamalarda liyakat, emanet ve şeffaflık hatırlatması yapıldı.

Önergede “Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında görev yapan herkes milletin emanetine layık olacak şekilde liyakat şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde hizmet vermekle mükelleftir. Ancak TBMM’nin idari teşkilatında bilhassa müşavir kadrolarına yapılan açıktan atananlar hem idari teşkilat personelinin kariyer ilerlemesi anlamında moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte hem de kamuoyunun tepkisini çekmektedir. Ayrıca TBMM Başkanlığı Özel kalem müdürlüğü yoluyla siyaseten idari teşkilat kadrolarını sınavsız memur veya müşavirlik kadrosuna atananlar dışarıda bir işe girmek için yıllarca emek veren ve atama bekleyen gençlerimizi de yapılan büyük bir haksızlıktır" ifadelerine yer verildi.

Neler soruldu?

Meclise yapılan sınavsız atamalarla ilgili 10 soru soruldu. Bu sorular şunlar;

1- TBMM kadrosunun görev tanımında belirtilen önemli ve öncelikli konularda Meclis Başkanına yardımcı olmak ifadesi hangi somut görevleri kapsamaktadır?

2- Doğrudan meclis başkanı tarafından atanan 80 müşavir için hangi kriterler dikkate alınmaktadır?

3- İstisnai kadroda memur yapılan 32 müşavir kimdir?

4- Müşavir kadrosunda yer alan personellerin mesai giriş çıkışları ne sıklıkla ve hangi araçlarla izlenmektedir?

5- TBMM idari teşkilatında müşavir kadrosunda görünmesine rağmen mazeretsiz olarak işe gelmeyen personel sayısı kaçtır?

Diyanet İşleri Başkanlığında skandal araç tahsisi! Diyanet İşleri Başkanlığında skandal araç tahsisi!

6- TBMM başkan baş müşaviri, başkan müşaviri ve diğer müşavirlerin aylık ücretleri ne kadardır? Bu kadroların bütçeye getirdiği yük nedir ve maliyet analizi hangi çerçevede yapılmaktadır?

7- Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu personel alımının sınırlandırıldığı şu dönemde halkın vergileriyle finanse edilen bu kadrolardan işe gelmeden maaş alan kişilere herhangi bir yatırım uygulanmakta mıdır?

8- Aktif olarak siyasi parti üyeliği veya görevi bulunan müşavir sayısı kaçtır? Müşavir olarak atadığınız kişilerden kaçı Cumhur ittifakının milletvekili adayı ya da aday adayıdır?

9- Bu kişilerin sınavsız siyaseten yaptığınız bu atamalarla dışarıda yıllarca işe girmek için emek veren gençlerimizin hakkına girildiğini düşünüyor musunuz?

10- Müşavir olarak ataması yapılmış kişilerin isim ve bilgileri nerede paylaşılmaktadır? Bu bilgilerin geçmiş dönemlerde olduğu gibi paylaşılması düşünülmektedir?

Yukarıda yer verilen 10 soruya verilen cevaba baktığınızda sorularla çok alakalı olmadığı, sadece cevap vermek için verildiği görülüyor. 

MÜŞAVİRLERİN TECRÜBELERİNDEN FAYDALANIYOR!

Verilen cevapta, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nda görev yapan müşavirlerin eğitim durumlarıyla geçmiş bilgi ve tecrübeleri göz önünde bulundurarak kendilerinin hizmetlerinden faydalanmakta olduğu ifade edilmiştir.

MÜŞAVİRLERİN ATANMASI KANUNA UYGUN!

Ayrıca cevapta müşavir kadrolarına atama yapılabilmesi için gerekli olan şartların 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı idari teşkilatı kanununun 24. maddesiyle belirlendiği ifade edilmiştir.

Yine yapılan atamaların 657 ve 6253 sayılı kanunlar ve diğer ilgi mevzuata uygun şekilde yapılmakta olduğu ifade edilmiştir. 

Yapılan bir atamanın kanuni olması ahlaki olduğu anlamına gelmemektedir. Zaten soru önergesinde yapılan atamaların kanuna uygun olup olmadığı sorulmuyor.  

Sorulan şey çok açık olup, sınavsız olarak siyaseten yapılan atamalarla dışarıda yıllarca işe girmek için emek veren gençlerin hakkına girilip girilmediği soruluyor.

MÜŞAVİRLERİN BİLGİLERİ KANUNEN PAYLAŞILAMAZ

Müşavir kadrolarında görev yapmakta olan personelin isim bilgilerinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa göre paylaşılmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.

MÜŞAVİRLER MESAİ TAKİP SİSTEMİYLE TAKİP EDİLİYOR

TBMM’de görev yapan personelin mesaiye gelişmeleri personel kontrol sistemi ile takip edilmektedir mesai saatlerine riayet etmeyen personel hakkında 657 sayılı Kanunun ilgili hükümleri gereğince disiplin işlemleri uygulanmaktadır.

MÜŞAVİRLERİN MAAŞLARI DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

TBMM’de başkan başmüşaviri TBMM başkan müşaviri ve müşavir olarak görev yapan personelin maaşları 657 ve 6253  sayılı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin II sayılı Ücret ve tazminat  gösterge cetveline göre hesaplanmakta olduğu ifade edilmiştir. Kişilerin özlük durumuna göre değişiklik gösterdiği ifade edilmiştir.