Çalışma Hayatı

Memur-Senli kadınlardan ‘Afete müdahale ve mücadele raporu’

Memur-Sen Kadın Komisyonu, tarafından "Kadın Kamu Görevlilerinin Afete Müdahale ve Afetle Mücadele Süreçlerindeki Rolüne İlişkin Niteliksel Bir Araştırma" raporu, Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Abone Ol

Memur-Sen Kadın Komisyonu, tarafından "Kadın Kamu Görevlilerinin Afete Müdahale ve Afetle Mücadele Süreçlerindeki Rolüne İlişkin Niteliksel Bir Araştırma" raporu, Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Gerçekleştirilen basın toplantısına Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, teşkilat mensupları, davetliler ve basın mensupları katıldı.

“Psiko-sosyal destek sağladık”

Kadının hâlinden en iyi kadın anlar sloganıyla Memur-Sen Kadın Komisyonu’nun, “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan depremlerde genç- yaşlı, kadın-çocuk demeden herkesin elini taşın altına koyduğunu belirten Aydın, “Depremin ilk anından itibaren Genç Memur-Sen bünyesinde kurulan 270 kişilik Memur-Sen Arama Kurtarma ekiplerimizle enkazda nice canın kurtulmasına vesile olduk. ‘Şimdi Dayanışma Vakti’ deyip 70 ilde yardım kampanyası başlatarak nakdi yaklaşık 160 TIR’dan oluşan aynî yardımları bölgeye ulaştırdık. Kadının hâlinden en iyi kadın anlar diyerek Kadınlar Komisyonumuz öncülüğünde kadın depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek için ‘Kadın Paketi’ kampanyası ile onlarca TIR yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdık. İlk günden itibaren canla başla sahadaydık, çadır ve konteyner kentlere yaptığımız ziyaretlerde bölge halkına çok ciddi psiko-sosyal destek sağladık” dedi.

“Tecrübelerimizden ders çıkardık”

Aydın, Türkiye’nin sadece deprem ile değil sel, orman yangını ve heyelan gibi çeşitli doğal afetlerle mücadele ettiğinin altını çizerek, “Afetin eskimeyen bir gündem olduğunun farkındayız. Afetlerin kaçınılmaz olduğu bir coğrafyada yaşamanın gereği ise toplumun tüm kesimlerinin afet bilincine sahip olması, afet bilincinin bir kültür haline gelmesi ve afet yönetiminin tüm basamaklarının sağlıklı bir biçimde işletilmesidir. Biz, Konfederasyon olarak, bu hususta tecrübelerimizden dersler çıkarmayı ve ülkemizin afet yönetimin her aşamasında katkı vermeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

"Afetlerde her şeyi devletten beklemek kolaycılık”

Raporda öne çıkan politika öneri başlıklarını sıralayan ve afet yönetiminin tüm aşamalarında kadın katılımının teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yapan Aydın, “6 Şubat Depremlerinin üzerinden bir yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ aksaklıkların yaşandığı bilinmektedir. Bu durum esasen ortaya koyduğumuz sorunların aradan geçen zamana karşı güncelliğini koruduğunu göstermektedir. Böylesine büyük afetlerde her şeyi devletten bekleme kolaycılığına kaçmanın maliyeti on yıllara sirayet edebilmektedir. Bu nedenle, afetin sürekli ve yakın bir tehdit olduğu gerçeği gözetilmeli; afetlere hazırlık için ilgili Bakanlık ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek belli bir plan ve işbölümü dâhilinde koordineli çalışabilecekleri sosyal paydaşlıklar oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Deprem bölgesinde istihdam artırılmalı”

Bölgede yeniden inşa, onarım ve rehabilitasyon sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi için edilen ve edilecek olan kamu görevlilerine mali, sosyal ve özlük haklar bakımından acil iyileştirmeler sağlanmasının gerekliliğini hatırlatan Aydın, “Deprem bölgesinde kamu hizmetinin eksiksiz yürütülmesi için öncelikle istihdamı artırmak ve tayin, geçici-sürekli görevlendirme uygulamalarının kapsamını genişletmek gerekmektedir. Kira yardımı tutarı, süresi ve kapsamı genişletilerek revize edilmelidir. TOKİ ve benzeri kurumlar aracılığıyla kamu görevlileri için ayrı konut projeleri hayata geçirilmelidir. Özellikle deprem bölgesindeki kamu görevlileri başta olmak üzere kadroya geçen personele 3 yıllık süre sınırının uygulanmaması ve eş tayin hakkından faydalanması olumlu bir düzenleme olacaktır” dedi. 

Prof. Dr. Emrah Akbaş ise “Kadın Kamu Görevlilerinin Afete Müdahale ve Afetle Mücadele Süreçlerindeki Rolüne İlişkin Niteliksel Bir Araştırma” raporunun içerik özetine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.