Son yıllarda yalnızca ülkemiz adına değil nerede ise tüm dünya ülkelerinin ekonomileri adına büyük bir tehdit unsuru olarak karşımıza çıkan yüksek enflasyon, 2024 yılında da hayat şartlarının ağırlaşmasına doğrudan etki etmeye devam ediyor.

Enflasyona bağlı olarak artan gıda fiyatları birçok tüketiciyi temel ihtiyaçlarına erişim noktasında dahi köşeye sıkıştırırken diğer hizmet sektörlerinde de fiyat listeleri takip edilemez oldu. Teknolojiden emlağa, otomotivden tekstile kadar çok çeşitli alanlarda gözlenen uçuk fiyatlar tüketicileri isyan etme noktasına getirirken Merkez Bankası’ndan önemli bir açıklama geldi.

Düzenli olarak gerçekleştirdiği Piyasa Katılımcıları Anketi’ni haziran ayında da gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ekonomistlerin tahminleri ile dikkatleri üzerine çekti.

Projeden 2 bin 100 kadın işçi faydalanacak Projeden 2 bin 100 kadın işçi faydalanacak

Merkez Bankası Enflasyon

HAZİRAN AYI PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ SONUÇLANDI

Her ay olduğu gibi bu ay da Piyasa Katılımcıları Anketi düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, tüketicilerin yanı sıra ekonomistler ve yatırımcılar tarafından da yakından takip edildi.

Bir önceki anket döneminde yüzde 38,78 TL olan 2024 yıl sonu dolar beklentisi, haziran anketinde 37,75 TL’ye geriledi. Bu durum dolar yatırımcılarının hoşuna gitmezken kur farkından kaynaklanan zamlardan şikayetçi olan tüketicileri umutlandırdı.

Merkez Bankası’nın son anket sonuçlarına göre katılımcıların BİST Repo ve Ters- Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi de geriledi. Mayıs dönemi anketinde yüzde 51,51 olan beklenti bu dönemde yüzde 50,77 olarak kayda geçti.

ENFLASYON BEKLENTİSİNDE DEĞİŞİKLİK

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Haziran Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu yüzde 43,64’ten yüzde 43,52’ye geriledi.

12 ay sonrası için tahmin edilen TÜFE mayıs ayı anketinde yüzde 33,21 olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı anketinde ise bu oran yüzde 31,79 olarak açıklandı.

Ankete katılan katılımcıların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 2024 ve 2025 yılları büyüme beklentileri mayıs anketinde olduğu gibi haziran ayı anketinde de yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.