Hendek'teki Oba Makarna fabrikasında hububat tozu patlaması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi İ. Uğur Toprak, gıda sektöründeki toz patlama riskinin tehlike sınıflarının eksik ve kusurlu olduğunu, güncellenmeleri gerektiğini belirtti.

İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı sınavsız personel alıyor! İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı sınavsız personel alıyor!

Geçen yıl ağustosta Derince'deki Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında meydana gelen patlama, yine hububat tozu ve un tozunun patlaması sonucu gerçekleşmişti. GMO Genel Merkez Yöneticisi Uğur Toprak, toz patlamalarının önlenmesi için, patlayıcı toz bulutunun oluşabileceği noktaların belirlenmesi, silolarda siklonların kullanılması, toz toplama filtrelerinin kullanılması ve tozların periyodik olarak temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, silolarda biriken tozların oluşturabileceği elektriksel alanların izlenmesi ve silolar arasına patlama yalıtım valflerinin yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

PATLAMANIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİRDİ

“Hendek’teki makarna fabrikasında yaşanan patlamanın önüne geçilebilirdi” diyen Toprak şöyle devam etti: “Risk analizi yapılması, patlamadan korunma dokümanı hazırlanması, kaynakta alınacak önlemlerle ortama toz yayılmasının önlenmesi ve havalandırma yapılması gerekirdi. Ortamda toz miktarının ölçülmesi, tozun uygun değerlerde olmasının sağlanması, exproof ekipman (Patlamaya dayanıklı) kullanılması gerekirdi. Kıvılcım çıkmasının, tutuşturucu kaynak oluşmasının engellenmesi patlamanın olmaması için teknik gereklilikler ama bu gereklilikler yerine getirilmiyor. Çünkü yaşanan ölümlerin ardından herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Oysa iş yerlerinde sağlıklı bir ortamın olması, işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması işverenin yükümlülüğü içindedir.”

UZMANLARIN ÖNERİLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR

İş güvenliği uzmanlarının önerilerinin patronlar tarafından göz ardı edildiğini vurgulayan Toprak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 12 yıl geçmesine rağmen, C sınıfı uzmanların tehlikeli sınıftaki, B sınıfı uzmanların çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerine hizmet vermesinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca kamu iş yerlerinde ve 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştırma zorunluluğunun olmamasının da sorun olduğunu vurguladı. Bu nedenle geçici maddelerin kaldırılması gerektiğini ifade etti.