Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, meclise sunuldu!

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi meclis başkanlığına sunuldu. Peki sunulan bu teklif hangi maddeleri içeriyor? İşte detaylar...

Abone Ol

Öğretmenlik mesleği kanunu teklifi, bugün meclis gündemine sunuldu. Peki, bu kanun hangi maddeleri içeriyor? Öğretmenlik mesleği ile ilgili görüşülecek konular nelerdir? Gelin birlikte bakalım...

Kanun, hangi maddeleri içeriyor?

TRT Haber'in ulaştığı kanun taslağına göre, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sebebiyle duran kariyer uygulamasının devamı sağlanacak. Bu düzenleme, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı olmadan 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvurma olanağı tanıyacak.

Öğretmene karşı işlenen suçlarda cezalar artırılacak

Son dönemlerde öğretmenlere karşı şiddet ve saldırı haberleri ile sıkça karşılaşıyoruz. Taslakta yer alan maddelerde öğretmenlere karşı işlenen suçlarda verilen cezaların yarı oranında artırılması ve bu çerçevede, kasten yaralama suçunda öngörülen hapis cezası 2 yıl 3 aydan 6 yıl 9 aya kadar çıkarılırken, tehdit suçunda ise ceza 9 aydan 3 yıla kadar arttırılmakta ve nitelikli hallerde ise 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar ceza verilmesi öngörülüyor.

Öğretmenlere karşı işlenen suçlarda hapis cezalarının ertelenmeyeceği net bir şekilde belirtilmektedir. Örneğin, öğretmene hakaret suçunda 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası verilebilir. Görevi engellemek için direnme suçlarında cezalar 9 ay ile 4 yıl 6 ay arasında değişirken, nitelikli durumlarda ise 1 yıl 4 ay ile 9 yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir.

Kanun taslağı, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri de içerecek şekilde düzenlenmiştir.