Öğretmenlerin tayin talepleri istisnasız karşılanmalı! Öğretmenlerin tayin talepleri istisnasız karşılanmalı!

Eğitimciler tarafından eleştirilen ÖMK, öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, görev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer ilerlemeleri ve diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konuları düzenleniyor. Öğretmenlerin Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim alacağı ve "başarılı olurlarsa" sözleşmeli öğretmen olarak atanacağı tartışılırken, "uzman öğretmen, başöğretmen" ve "aday öğretmen" ayrışmasının da önü açılacak.

ÖĞRETMENLERİ AYRIŞTIRACAK ENDİŞESİ!

Birgün'ün haberine göre, öğrtemenler, üniversiteden sonra alınacak eğitimin ardından başarı sonucuna göre sözleşmeli öğretmen olarak atanacakları Milli Eğitim Akademisi’nin, eğitim fakültelerinin bypass edeceğine yönelik endişe taşıyor. Söz konusu teklifle “uzman öğretmen, başöğretmen” ve “aday öğretmen” ayrışmasının da önü açılacak.

“Ücretli öğretmenliğin var oluşu da statüsü de başlı başına bir sorun” diye konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Bu eğitimciler boşluk dolduran öğretmenler. Yerine başka bir öğretmenin gelmesi durumunda görevlerinden ediliyorlar, kadrolu olmayan joker öğretmen rolündeler. Güvencesiz çalışmanın eğitimdeki en sembolik hali. Güvencesizler, sözleşmeleri kısıtlıdır, sigortaları eksik yatar, ders başı ücret alırlar ve aldıkları ücret 11 bin TL – 14 bin TL civarındadır ki diğer öğretmenlerle aynı işi yapıyorlar. Bir sonraki yıl aynı okulda çalışma umuduyla angarya işleri yapmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Sözleşmeli öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Irmak, “İlk 3 yıl sözleşmeli olarak çalışan bu öğretmenler bu süre içerisinde herhangi bir disiplin soruşturması geçirmeleri durumunda sözleşmelerine son veriliyor. Birçok özlük haklarından 3 yılı doldurmadıkları sürece faydalanamıyorlar. Eğer eşi de sözleşmeli öğretmen ise 3 yılın sonunda ancak diğerinin yanına gidebiliyorlar. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin sözleşmeleri uzun süreli yapılmıyor ya da kadın öğretmenin hamile kalma durumu varsa sözleşme yapılmıyor. Veli ve MEB karşısında sürekli suçlanmaya, soruşturma geçirmekle karşı karşıya kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kemal Irmak
Eğitim Sen Genel Başkan