HABER MERKEZİ / Sayıştay'ın 2023 Yılı Denetim Raporu'na göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının yapmış olduğu denetim sonucunda Kemerağzı Mahallesi 12687 ada 5 parselde bulunan bir otelinin çatı katında imar mevzuatına aykırı olarak 44 adet oda oluşturulduğu bildirilmesine rağmen belediyece işlem tesis edilmediği belirtildi.

Rapora göre Bakanlığın tespit ettiği bu durumu Aksu Belediyesi'ne bildirmesine rağmen, belediye yetkililerince hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Raporda yıkım kararı verilmediği belirtiliyor

Sayıştay raporunda; "Proje ve eklerine aykırı yapı tespit edildiğinde önce idari para cezası uygulanmalı, aykırılık 30 gün içinde giderilmediği takdirde yıkım kararı alınmalıdır" denilerek belediyenin görevini ihmal ettiği vurgulandı.

Raporda neler yer alıyor?

Raporun “Kültür ve Turizm Bakanlığının İmar Mevzuatına Aykırı Yapılaşma Olduğuna İlişkin Yazısına İstinaden Belediyece İşlem Tesis Edilmemesi” başlıklı bulgusunda şu ifadelere yer verilmiştir: 

Rize Belediyesi de böl, parçala ve istediğin firmaya ihale ver yöntemini sevmiş! Rize Belediyesi de böl, parçala ve istediğin firmaya ihale ver yöntemini sevmiş!

Kültür ve Turizm Bakanlığının yapmış olduğu denetim sonucunda Kemerağzı Mahallesi 12687 ada 5 parselde bulunan otelinin çatı katında imar mevzuatına aykırı olarak 44 adet oda oluşturulduğu bildirilmesine rağmen belediyece işlem tesis edilmediği görülmüştür.

İmar Kanunu’nun “İdari müeyyideler” başlıklı 42’nci maddesinde; “Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede belirtilen idari müeyyideler uygulanır.

Ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki etüt ve projelere ve imar mevzuatına aykırı olarak yapılan ya da 27 nci madde kapsamında ruhsat alınmadan yapılabilen yapılardan aynı maddede belirtilen koşullar sağlanmadan yapılanların sahibine, yapı müteahhidine ve aykırılığı altı iş günü içinde idareye bildirmeyen ilgili fenni mesullere, yapının mülkiyet durumuna, bulunduğu alanın özelliğine, durumuna, niteliğine ve sınıfına, yerleşmeye ve çevreye etkisine, can ve mal emniyetini tehdit edip etmediğine ve aykırılığın büyüklüğüne göre, bin Türk lirasından az olmamak üzere, aşağıdaki şekilde hesaplanan idari para cezaları uygulanır:” denilmiş maddenin devamında müeyyideler sayılmak suretiyle belirtilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar” başlıklı 32’nci maddesinde, ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti yapılarak yapının mühürlenerek inşaatın derhal durdurulacağı, durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılacağı, tebligatın bir nüshasının muhtara bırakılacağı, bir nüshasının da Çevre, İklim ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderileceği, bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibinin, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak mührün kaldırılmasını isteyeceği belirtildi. 

Aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mührün kaldırılarak inşaatın devamına izin verileceği, aksi durumda ruhsatın iptal edileceği, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binaların, belediye encümeni kararını müteakip belediye tarafından yıktırılacağı ve masrafının yapı sahibinden tahsil edileceği, yapı tatil tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren bir ay içinde yapı sahibi tarafından yapının ruhsata uygun hale getirilmediğinin veya ruhsat alınmadığının ilgili idaresince tespit edilmesine rağmen iki ay içinde hakkında yıkım kararı alınmayan yapılar ile hakkında yıkım kararı alınmış olmasına rağmen altı ay içinde ilgili idaresince yıkılmayan yapıların, yıkım maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkça yıkılabileceği veya yıktırılabileceği, bu durumda yıkım maliyetlerinin %100 fazlası ile ilgili idareden tahsil edileceği, ilgili idarenin ödememesi durumunda 5779 sayılı Kanun gereğince aktarılan paylarından kesilerek tahsil olunacağı kaydedildi.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre, proje ve eklerine aykırı yapı tespit edildiğinde önce idari para cezası uygulanmalı, aykırılık 30 gün içinde giderilmediği taktirde yıkım kararı alınmalıdır.

Bakanlık kaçak yapıyı belediyeye bildirmiş

Kültür ve Turizm Bakanlığının 06.11.2023 tarih ve E-71490862-324 sayılı yazısı ile 09.09.2023 tarihinde 5 yıldızlı otel turizm işletmesi belgesi ile faaliyette bulunan tesiste denetim yapıldığı, yapılan denetimde tesisin çatı katında yapılan düzenlemelerle ince inşaat-tefriş ve dekorasyon işleri tamamlanmamış 44 adet oda olduğu tespit edilerek Belediyeye bildirilmiştir.

Mahallinde yapılan fiili-fiziki incelemede de, söz konusu otelin çatı katında projeye aykırı olarak odaların mevcudiyetini koruduğu, ince inşaat işlerinin tamamlandığı tespit edilmiştir. Nitekim söz konusu tespit Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da yapılıp gerekli işlemlerin yapılması için Belediyeye bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem tesis edilmemiştir.

Sonuç olarak, otelin projeye aykırı olarak çatı katına yapmış olduğu ilave odalar için İmar Kanunu çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Yıkım kararı alınan 668 adet yapı yıkılmamış

Rapora göre, belediye encümeni tarafından İmar Kanunu’na aykırılığı sebebiyle yıkım kararı alınan yapıların incelenmesi neticesinde; 01.01.2013-31.12.2023 tarihleri arasında yıkım kararı alınan toplam 731 adet yapının içerisinden sadece 18 adedinin yıkımının yapıldığı, 45 adedinin ruhsata aykırılıklarının giderildiği, kalan 668 adet yapının ise yıkım kararı alınmasına karşın yıkımının yapılmadığı tespit edilmiştir.