Çalışma Hayatı

Polis Maaşı Ne Kadar? 2024 Güncel Maaş

2024 yılı zamlarından etkilenen polis maaşları birçok kişi tarafından merak ediliyor. İşte polis maaşlarını incelediğimiz yazımızın devamı…

Abone Ol

2024 yılının başında açıklanmış olan yüzde 49,25’lik maaş zamları her meslekte olduğu gibi polislik mesleğinde de aylık kazançların değişmesine aracılık etti.

2024 yılı ocak ayı maaş düzenlemesinin ardından polislerin aylık kazançları arama motorları üzerinden yoğun olarak sorgulanmaya başlandı. Peki, en düşük polis maaşı ne kadar oldu? İşte konuya dair merak edilenler…

POLİS MAAŞLARI NE KADAR OLDU? 2024

Sene başında açıklanmış olan maaş zamları, polislerin aylık kazançlarını da doğrudan etkiledi. Bu kapsamda polis olma hayali kuran birçok kişi polislerin güncel maaşlarını öğrenmek üzere arama motorları üzerinden sorgulamalara başladı.

Temmuz ayında açıklanacak olan 6 aylık enflasyon verisine bağlı olarak senenin ikinci zammından da yararlanacak olan polisler, şu an ortalama olarak 46 bin 310 TL’lik bir kazanca sahip. En düşük polis maaşı 44 bin 292 TL, en yüksek polis maaşı ise 48 bin 920 TL olarak uygulanmaya devam ediliyor.

ALANLARINA GÖRE GÜNCEL POLİS MAAŞLARI

Polis maaşları deneyime göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca polislerin çalıştıkları alanlar da maaşların farklılaşmasına aracılık etmektedir. Bu kapsamda Ocak- Temmuz 2024 dönemini kapsayan güncel polis maaşları şu şekildedir:

  • Trafik polisi maaşı: 45 bin 250 TL
  • Sivil polis maaşı: 46 bin 310 TL
  • Özel harekat polisi maaşı: 53 bin 250 TL
  • Deniz polisi maaşı: 45 bin 250 TL
  • Narkotik polisi maaşı: 46 bin 310 TL
  • Çocuk polisi maaşı: 45 bin 60 TL
  • Çevik kuvvet polisi maaşı: 44 bin 560 TL
  • Yunus polisi maaşı: 45 bin 300 TL

KADIN POLİS MAAŞLARI 2024

Birçok kişi polislerde cinsiyete bağlı olarak maaşlarda da değişiklik gözlendiğini düşünmektedir. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır. Polislik mesleğinde maaşlar bakımından herhangi bir ayrımcılık yoktur. Dolayısı ile yukarıda sıralamış olduğumuz maaş tutarları hem kadın polisler hem de erkek polisler için geçerlidir.

POLİSLİK MESLEĞİ NEDİR, POLİS OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kamu düzenini sağlama, suçluları yakalama ve suçları önleme gibi kapsamlı bir görev tanımına sahip olan polislik mesleğinde çalışılan alana bağlı olarak farklı sorumluluklar da söz konusu olabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde şehirlerde görev yapan kanun uygulamasından sorumlu olan polisler ile Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapan polislerin benzer görev tanımları bulunmaktadır.

Suç mahalinin korunması, trafik kurallarına uygunluk, arama ve tutuklama işlemleri, olay yeri inceleme, izinsiz gösteri ve yürüyüşlerin engellenmesi gibi çok önemli görevlerde rol alan polisler ayrıca acil durumlarda vatandaşlara ilk müdahaleyi yapma gibi bir sorumluluğu da üstlenmişlerdir.

Toplum içi güvenin oluşturulması ve suçların önlenmesi noktasında büyük bir role sahip olan polisler, toplum ile iş birliği de yapmaktalardır. Suçluların adalete teslim edilebilmesi adına toplumun polislere olan desteği de son derece önemlidir.

Polis olmak, birçok kişinin en büyük hayali arasındadır. Günümüzde akademinin yanı sıra çeşitli lisans programlarından mezun olduktan sonra polislik mesleğine gönül vermiş ve bu mesleği profesyonel olarak icra etmeye başlamış birçok kişi de bulunmaktadır.

Polis olmak isteyen kişilerin sağlamaları gereken belli başlı kriterler bulunmaktadır. O kriterler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • KPSS baraj puanını geçmek,
  • En az lise mezunu olmak (Eğitimlerini yurt dışında tamamlamış olan kişilerin denklik belgesine sahip olmaları),
  • 18 yaşından büyük 30 yaşından küçük olmak,
  • Silah taşımaya ve kullanmaya yönelik herhangi bir kanuni ya da sağlıksal engeli bulunmamak.