EMEK HABER ÖZEL / Mevzuat gereğince işçilerin memurların yapacağı işlerde görevlendirilmesi mümkün değildir. Hele hele zabıta ve itfaiye personelinin yapacağı görevlerin hizmet alımı yoluyla belediye şirketinden temin edilen kişilere emanet edilmesi doğru değildir ve oldukça risklidir.
Bulguda şu ifadelere yer veriliyor; “Hizmet alımı yoluyla belediye şirketinden temin edilen personelin zabıta ve itfaiye teşkilatında görevlendirildiği tespit edilmiştir.
İşçi olarak hizmet alımı suretiyle istihdam edilen 104 personelin itfaiye ve zabıta personeli olarak çalıştırıldığı tespit edilmiştir.
Anayasa’nın 128’inci maddesinde; genel idare esaslarına göre yürütülen kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevlerden asli ve sürekli nitelik taşıyanların, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle gördürüleceği belirtilmiş olup, Belediyelerin sunmuş olduğu itfaiye ve zabıta hizmetlerinin de bu nitelikte olduğu aşikârdır.
11.09.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2019/27 Esas, 2019/56 Karar sayılı ve 26.06.2019 tarihli Anayasa Mahkemesi Kararı’nda; genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli bir görev niteliği taşıyan itfaiye hizmetinin, Anayasa’nın 128. Maddesi uyarınca kamu görevlileri eliyle yürütülmesinin zorunlu olduğu, devletin söz konusu görevi ifa ederken anılan kamu hizmetini kamu görevlisi olmayan kişilere gördürmesine yol açacak düzenleme yapmasının mümkün bulunmadığı ifade edilmiştir.
Atama, mesleğe kabul, görevde yükselme gibi hususların ayrıca yönetmelikle düzenlendiği itfaiye ve zabıta hizmetlerinde bu durum aynen geçerli olup bu hizmetlerin dışardan hizmet alımı suretiyle gerçekleştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. İtfaiye ve zabıta biriminde; kendi yönetmelikleri gereğince mesleğe kabul edilen; asli görevi olarak bu hizmetleri sürekli yürütmekle görevlendirilen personel istihdam edilmelidir.
Bunun haricinde; belediyenin kendi şirketinde istihdam ettiği; asli görevi zabıta ve itfaiye hizmetleri olmayan ve Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nde öngörülen şartlara tabi tutulmamış personeli hizmet alımı suretiyle zabıta ve itfaiye personeli olarak görevlendirebilmesi mümkün olmadığı gibi, idari kolluk yetkilerinin kullanılmasında da bazı sıkıntılara yol açacaktır (bu personelin ceza tutanağı düzenlemesinin hukuksuz olması gibi).
Belediye itfaiye ve zabıta hizmetleri, asli ve sürekli kamu hizmeti kapsamında olduğundan, bu hizmetlerin belediye şirketinde istihdam edilen işçilere gördürülmesi anılan mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.
Yapılan incelemede, hizmet alımı suretiyle temin edilen ve işçi statüsünde olan 104 adet personelin fiilen itfaiye ve zabıta hizmetlerinde görevlendirildiği görülmüştür.
Belediye yaptığı yanlışı kabul etti
Kamu İdaresi cevabında, ilgili personelin zabıta ve itfaiye hizmetlerinde yardımcı personel olarak görev yaptığı, itfaiye ve zabıta bünyesinde açıktan atama yoluyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak 160 personel alındığı, ayrıca Belediye İtfaiye ve Zabıta yönetmeliklerine uygun şekilde kadroların oluşturulması için gerekli işlemlerin başlatılacağı ifade edilmiştir.
Belediye Zabıta Yönetmeliği'nin “Geçici görevlendirme” başlıklı 41’inci maddesinde, sadece belediyede çalışan memurların zorunlu hallerde büro hizmetlerinde çalışabilmesine imkan tanımıştır.
Aynı zamanda Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslara göre Büyükşehir Belediyesinin norm kadroları arasında zabıta ve itfaiye yardımcı personeli bulunmamaktadır.
Sonuç olarak; Anayasanın 128’inci maddesine göre, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli bir görev niteliği taşıyan itfaiye ve zabıta hizmetinin, ilgili yönetmeliklere göre temin edilen kişiler tarafından yürütülmesi gerekmektedir.