EMEK HABER/ÖZEL-2024 yılında Türkiye'de toplam 16 milyon 973 bin işçi bulunuyor. Bu işçilerin sendikalaşma oranı yıl yıl hesap edilerek,  işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin rapor yayımlanıyor. Bilindiği gibi Türkiye'de sendikalaşma oranı oldukça düşük seviyelerde seyrediliyor. Bu durumun sebeplerine bakıldığında işçilerin sendikalara karşı tutumuyla birlikte, işveren baskısı da gözler önüne seriliyor...

Üye sayısı ve sendikalaşma oranları karşılaştırıldığında en fazla sendikalaşmanın yaşandığı iş kollarından birinin Savunma ve Güvenlik iş kolu olduğu görülüyor. 2024 verilerine göre şu anda iş kolunda çalışan mevcut çalışan sayısı 238 bin 103 ... Bu sayının 31,57'si yani 75 bin 176 kişi, iş kolunda faaliyet gösteren sendikalara üye... Bu rakam, diğer iş kollarındaki sendikalaşmaya göre daha yüksek olsa da, Savunma iş kolunda çalışanların yüzde 70'inin sendikasız olduğunu gösteriyor. 

7 SENDİKA BARAJI AŞTI

Savunma ve Güvenlik iş kolunda barajı aşan 7 sendika yer alıyor. Bunlar; Türk-İş'e bağlı Harb-İş ve Güvenlik-İş, Hak-İş'e bağlı Öz-İş ve Öz Güven-Sen, Disk'e bağlı Güvenlik-Sen, Ülkem-İş'e bağlı Öz-İş ve Bağımsız sendika olarak Güvenlik-Koruma-İş Sendikası yer alıyor.

Söz konusu iş kolunda Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası lider konumundayken 2024 yılının temmuz ayına gelindiğinde Hak-İş'e bağlı Öz Güven Sen, lider sendika konuma geldi. Öz Güven Sen, 2015 yılında sendikal barajı aşamazken 2024 yılının temmuz ayına gelindiğinde 24 bin 382 üyeyle 10,25'lik oranıyla liderliği kazandı.

ÖZ İŞ SENDİKASI HAK İŞ'TEN AYRILDI

Hak-İş Konfederasyonuna ait Öz İş Sendikası, 2019 yılında 19 bin üye sayısıyla Hak-İş Sendikasına bağlı faaliyet sürdürürken, Ülkem-İş Konfederasyonuna geçiş yaptı. 2020 yılında üye sayısında düşüş yaşayarak Ülkem-İş Konfederasyonunda faaliyet gösteren Öz-İş Sendikası, 1 yıl içerisinde üye sayısında ani düşüş yaşayarak baraj altı kaldı. 

DİSK'e bağlı Güvenlik Sen Sendikası ise zaman zaman baraj altı kalsa da 2024 yılında tekrar ayağa kalktı. En son 2022 yılında baraj altı kalan Güvenlik Sen Sendikası, 2024 yılının temmuz ayında 2 bin 515 üye sayısı ile sendikal barajı aşarak faaliyet göstermeye devam etti. 

BAĞIMSIZ SENDİKA İŞ KOLUNA KATILDI

Bağımsız olarak faaliyet gösteren Güvenlik-Koruma-İş Sendikası ise 2022 temmuz ayında barajı aşarak 2 bin 787 üye sayısı ile Savunma ve Güvenlik iş kolunda faaliyet sürdürdü. Üye sayısını artırarak günümüze kadar gelen Güvenlik-Koruma-İş Sendikası, 2024 temmuz ayında 3 bin 301 üye sayısına ulaşarak 1,39 sendikalaşma oranına sahip oldu.