Çalışma Hayatı

Sendika, Yolbulan işçileri için miting düzenliyor

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında çalışan işçilerin direnişi sürüyor. Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, 25 Temmuz’da yapacakları mitinge çağrıda bulundu.

Abone Ol

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında çalışan işçiler, 20 Haziran'dan beri düşük ücret nedeniyle grevde. Özçelik-İş üyesi olan işçiler, 35 gündür büyük bir kararlılıkla grevlerini sürdürüyor.

Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, 25 Temmuz'da bir miting düzenleyeceklerini açıkladı. Güngör, "30 bin TL ücret için 35 gündür grevdeyiz. Bugün Yolbulan, yarın Befesa. Yolbulan işçisi kazanırsa tüm işçiler kazanacak" şeklinde konuştu.

İşçiler, net 30 bin TL ücret için 35 gündür grevde... Patron, ücretleri yüzde 15'lik artışla sınırlıydı ancak işçiler greve çıktıktan sonra patron bu artışı yüzde 20'ye çıkardı. Bu öneri de, TÜİK'in açıkladığı enflasyonun altında kaldı. Özçelik-İş sendikasının 5 bin 100 üyesi, İSDEMİR, MMK Metalürji, Ekinciler Metal ve Yolbulan'da çalışanlar perşembe günü saat 16.30'da mitinge hazırlanıyor.

60-70 BİN ARASI ÜCRET ALINIYORDU

Bundan 1 buçuk yıl önce İSDEMİR’de imzaladıkları toplu iş sözleşmesiyle ücretlerin 60 bin ila 70 bin arasında olduğunu söyleyen Güngör, “MMK’de ücretler 40-45 bin TL, Ekinciler’de ise 35 bin TL bandında. En azından ‘Yetmez ama evet’ diyebileceğimiz bir pozisyonda güzel sözleşmelere imza attık. Ancak vergi oranları sıkıntılı. Vergi yükü işçilerin cebine gireni her geçen gün azaltıyor. İşçinin ocak ayında aldığı ücret ile aralık ayında aldığı ücret arasında ciddi bir eksilme oluyor. Onun için vergide adalet talebini dillendiriyoruz” dedi.

Güngör, işçilerin imzaladıkları sözleşme ile biraz rahatladığını ancak gerçek enflasyonun alım gücünü her geçen gün düşürdüğünü belirtti. TÜİK'in açıkladığı enflasyonun inandırıcı olmadığını ve alışveriş yapıldığında fiyatların hızla arttığını söyledi. Bu durumun sadece kendi sektöründe değil, Türkiye genelinde tüm sözleşmelerde geçerli olduğunu ifade etti.