Öz İplik-İş Sendikası

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldılar!

Öz İplik İş Sendikası, Karabük'te bulunan Akort Ortopedik Ayak Bakım Ürün. San. Tic. Ltd. Şti. çalışanlarının sendikal mücadelesi için fabrika önünde toplandı.

Abone Ol

Karabük'te bulunan Akort fabrikasından sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan çalışanlar için Öz İplik İş Sendikası, fabrika önünde toplandı. İşverenin çalışanlara tutumu konusunda basın açıklamasında bulunan Sendika Genel Başkan Yardımcısı Samet Ceylan, “Burada sendikal özgürlük engellenmek isteniyor. İşçinin iradesi yok sayılıyor. Burası emekçilerle, alın teriyle var olan bir işyeri. İşçinin isteğine saygı bekliyoruz” şeklinde konuştu. Sendikamızın süreci takip ettiğini belirten Ceylan; “Bu iş sonuçlanana kadar kapının önünden ayrılmayacağız. Konuyu meclise ve ilgili taraflara taşımaya hazırız” dedi.

'Kimse hak mücadelesinin önüne geçemez'

Sendika'dan istifaya zorlanan işçilerin haklarını aramak için burada olduklarını kaydeden Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kadir Erkan ise, "Akort işvereninin, sendika tanımaz tavrını protesto etmek fabrikanın önündeyiz. Bilinmesini istiyoruz ki; sendikalaşma burada durmayacak. Süreç uzar, işçinin sendikal hakkı baki kalır. Kimse hak mücadelesinin önüne geçemez" dedi.

Akort çalışanlarının yaklaşık bir ay önce Öz İplik İş’e üye olmalarının ardından işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığına dikkat çeken Erkan, "Sendikamızın fabrikada yetkili olduğuna dair yetki tespit yazısı 4 Haziran’da tarafımıza ulaşmıştır. İşverenliğe, çoğunluk tespit yazısının ulaşması akabinde, 4 üyemiz işten çıkarılmıştır. 10 Haziran 2024 tarihinde ise işverenlik, yetki tespitine itirazda bulunmuştur. Sendikaya üye olmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler, burada sendikamıza üye olarak anayasal hakkını kullandı. Önemli markalara üretim yapan firmalarla bağlantılı bir fabrika, maalesef sendikal özgürlüklere saygı göstermedi" diye konuştu.

“İşçiler, Bir An Önce İşlerinin Başına Dönmeli”

İşçilerin haksız yere işten çıkarıldığını belirten Erkan, "Farklı sebepleri bahane göstererek, sırf sendikalı oldular diye yaptığınız bu girişimin gerçekleri er ya da geç ortaya çıkacaktır. Bu işçiler, bir an önce işlerinin başına dönmeli. Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı göstermelisiniz. Emekçileri yok sayarak, büyümek mümkün değil. 3 gün gibi kısa bir sürede, sendika burada yetkiye başvuracak çoğunluğu sağladıysa, işverene büyük bir mesaj var! İşçi, sendikalı çalışmak istiyor! İşçinin sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterilmesini istiyoruz. İşveren yetkililerine diyalog çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.