Sosyal Güvenlik Kurumu çeşitli düzenlemeler dahilinde birçok ilacı karşılamaktadır. Elbette ki bu karşılama durumu, sigortası bulunan kişiler için geçerlidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç karşılama hizmeti ile ilgili olarak en çok sorgulanan konu başlıklarından biri de akıllı ilaçlara yöneliktir. Peki, akıllı ilaçlar ne işe yarar? Akıllı ilaç tedavisi hangi hastalıklar için geçerlidir? SGK akıllı ilaçları karşılar mı? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Şsdjc

AKILLI İLAÇ NEDİR, HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KULLANILIR?

Akıllı ilaçlar, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktalardır. Bu ilaçların temel olarak kullanıldıkları hastalıklar ise; kanser, akciğer kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, meme kanseri, rahim kanseri, cilt kanseri, bağırsak kanseri, pankreas kanseri, rahim ağzı kanseri, ışın tedavisi, lösemi, akciğer kanseri ve beyin tümörüdür.

AKILLI İLAÇ TÜRLERİ NELERDİR?

Modern tıp dahilinde kanser hastalıklarının tedavileri için üretilmiş olan birçok akıllı ilaç bulunmaktadır. En çok kullanılan akıllı ilaç türleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Trastuzuman- deruxtecan etken maddeli Enhertu
  • Atezolizumab etken maddeli Tecentrig
  • Rituximab etken maddeli Mabthera
  • Nivolumab etken maddeli Opdivo
  • Niraparib etken maddeli Zejula
  • Bevasizumab etken maddeli Altuzan
  • Trastuzumab etken maddeli Herceptin
  • Pembrolizumab etken maddeli Keytruda

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU AKILLI İLAÇLARI KARŞILAR MI?

SGK Yol Parası Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır? SGK Yol Parası Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır?

Bugün nerede ise bir gribal salgınmışçasına hareket eden ve küçük- büyük demeksizin her yaş aralığında ve cinsiyette sıklık ile rastlanılan hastalıkların başında gelen kanser, birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Bu sebep ile kansere karşı nasıl önlem alınacağı, uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmektedir. Hali hazırda kanser hastası olan ve dolayısı ile de tedaviye ihtiyaç duyan kişiler ise akıllı ilaç masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını merak etmeklerdir.

Sosyal güvenlik Kurumu akıllı ilaçların masraflarını karşılamamaktadır. Herhangi bir ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmesi için ilgili ilacın kurumun geri ödeme listesi olarak bilinen Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alması gerekmektedir. Ancak tek kıstas bu değildir. Bir ilaç Sağlık Uygulama Tebliği’nde bulunuyor olsa dahi SGK’nın masrafları karşılayabilmesi için ek şartların da sağlanıyor olması gerekmektedir.

SGK’YA AKILLI İLACI KARŞILAMASI İÇİN DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Kanser ilaçlarına karşı dava yolu açıktır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan bir ilacın bedelinin ödenmesinin, hasta için hak niteliğinde olması sağlanmaya çalışılır. Bu çalışma için ise bazı şartlar söz konusudur. O şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanım hakkı: Hastanın kanser tedavisi kapsamında kullanması gereken ilaçların hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Sonrasında ise tedaviye başlanılabilmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusu yapılmalı ve onay alınmalıdır.
  • SGK başvurusu: Hastalar kanser tedavileri çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nu bilgilendirmelilerdir. Burada ilaç kullanılmadan önce veyahut da kullanılmaya başlandıktan sonra önceden önemiş olan ücretlerin SGK tarafından iade edilmesi talep edilebilir.
  • İmmünoterapinin zorunlu olması: SGK’ya yapılan başvuru reddedilmiş ise Kurum İşleminin İptali ve İlaç Temini davası açılmalıdır. Davada SGK’ya yapılan başvurunun reddinin iptali ve hastanın tedavi süresi boyunca ilaçlarının ödenmesi taleplerine ek olarak yargılama süresi boyunca hastanın ilaç erişimi noktasında karşılaşabileceği olumsuz durumların önlenmesi amacı ile ihtiyati tedbir talebi oluşturulmalıdır.

Tüm bu adımlar kapsamında yargılama sonucu beklenilirken alınacak olan olumlu bir karara bağlı olarak hastanın tedavi süresi boyunca kullanması gereken tüm ilaçlar, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.