2024 ve 2025'de emekli olacaklarla ilgili çalışma başlatıldı! 3 formül gündemde! 2024 ve 2025'de emekli olacaklarla ilgili çalışma başlatıldı! 3 formül gündemde!

EMEK HABER/ ÖZEL-Son dönemde pek çok kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından haklarında icra takibi başlatıldığına ilişkin mesajlar aldıklarını belirtiyor. Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında birikmiş olan prim borçlarının ödeme günün gecikince, var olan borçlar katlanarak geri dönüyor. Pek çok vatandaş ise bu borçtan haberdar bile değil...

KİMLER DİKKAT ETMELİ?

Herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar, sigortalı işte çalışmayanlar, sigortasız çalışanlar, 18 yaşından sonra eğitime devam etmeyenler, 20 yaşında liseyi bitirip de üniversiteye devam etmeyenler, üniversite mezunu olup da çalışmayan kişiler zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alıyor. 

Bu kişiler, kendi primlerini ödeyerek ancak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerini bilmeden ya da ödeme güçlüğü yaşadıkları için bu ödemeleri gereçekleştirmedikleri takdirde SGK'da borçları birikiyor. İşte bu borçlar, onlara kat ve kat fazlasıyla dönmeye başladı...

1 KURUŞ BORCA BİLE HACİZ GELİYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, konuyla ilgil sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Cenkci, vatandaşın SGK'ya olan 1 kuruşluk borcuna bile haciz geldiğini belirterek, olayla ilgili detayları aktardı. 

Borçla birlikte gecikme zammı ve cezası ve dosya takip masrafıyla var olan borcun katlandığını belirten Cenkci, "Şaka değil gerçek, SGK'dan 1 kuruş borca haciz" diyerek vatandaşları uyardı. 1 kuruş olan asıl borca gecikme zammından dolayı 4 kuruş, dosya takip masrafından dolayı da 175 tl eklenince 1 kuruşluk borcun 175 TL 5 kuruşa çıktığını belirtti.