Bu açıklamaya göre SGK’nın gelir ve gider durumunda hiçbir sorun görünmüyor. Demek ki SGK’nın emekli maaşlarında artış yapmasında hiçbir sorun yok. Ancak durum hiçte Bakan Işıkhan’ın açıkladığı gibi değil. Bakanın konuyu öncelikle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan öğrenmesini sonrasında da konu uzmanı bürokratlardan bilgi almasını öneririz.
Bakan Işıkhan şöyle devam etti: "Bu gelirimizin yüzde 70’ini emekli aylıklarına yüzde 30’unu sağlık giderlerine harcıyoruz. Hiçbir endişemiz yok, emeklilerimizin maaşlarını ödeyebilecek güce sahibiz, asla bir risk söz konusu değil. Geçtiğimiz haftalarda yaptığım bir açıklamadan ‘emekli maaşları ödenemeyecek’ sonucu çıkarmak için kötü niyetli olmak lazım. Konuştuklarım cımbızlanarak, kesip biçilerek böyle söylemişim gibi lanse edildi. O konuşmamda da ifade ettim. Biz, SGK’nın aktüeryal dengesini çok iyi bir şekilde koruyoruz. Emekli maaşlarının ödenmesinde hiçbir sıkıntı yok. Gelecek perspektifinde SGK’yı nasıl daha güçlendirebiliriz, bunun gayreti içerisindeyiz.”
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre 2023 yılında gelir-gider farkı bütçe tahminine göre %33,5 artış, bütçe transferi tutarı ise %45,8 artış gösterdi.
2023 yılında devlet katkısı bütçeye göre %31,5 oranında artarak 325 milyar 630 milyon TL olarak gerçekleşti. Buna göre Devlet katkısının ulaştığı rakam endişe verici boyuta ulaşmıştır. Anlaşıldığı kadarıyla Bakan Işıkhan Devlet katkısını dikkate almıyor.
SGK’nın prim gelirlerinin yanında hazineden büyük tutarlarda transfer yapılmaktadır.
5510 sayılı Kanunun 81'inci maddesinde; “Devlet, Kurumun ay itibarıyla tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında Kuruma katkı yapar. Devlet katkısı olarak hesaplanacak tutar talep edilen tarihi takip eden 15 gün içinde Hazinece Kuruma ödenir...” hükmüne yer verildiğinden Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılından beri SGK’nın topladığı her 100 liralık prime karşılık hazine SGK’ya 25 lira katkıda bulunuyor. Bu ödemeyi kendi öz geliriniz olarak görürseniz diyecek bir şeyimiz yok.
Hazine ayrıca kök aylıkları ile en düşük emekli aylığı arasındaki farkın karşılanması, emeklilere bayramda yapılan ikramiye ödemeleri, SGK’ya görev olarak verilen faturalı ödemeler, vergi iadesinin yerine emeklilere yapılan “ek ödemeler” ve SGK’nın açığının karşılanması için her yıl bütçeden kaynak transfer ediyor.
2023 yılında bu kapsamda yapılan transfer tutarı 582 milyar 943 milyon öngörülmüşken 849 milyar 845 milyon olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılı verileri henüz açıklanmadığı için transfer tutarlarını bilemiyoruz.
Bu nedenle Bakan Işıkhan’ın yaptığı açıklamada belirttiği Sosyal Güvenlik Kurumunun 2024 yılında toplam gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 99,74 olarak gerçekleştiği ifadeleri oldukça eksik bir açıklamadır. Daha önce de eski Bakan Vedat Bilgin eksik bilgilerle EYT ve 3600 ek gösterge düzenlemesinde bol kepçe dağıtınca vatandaşın ağır enflasyon yükü altında ezilmeye başladı. Bakan Işıkhan’a önerimiz SGK bütçesi ile ilgili olarak uzman bürokratlardan bilgi almasıdır.