Milyonlarca vatandaşı kapsayan hizmetleri bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık alanında da birçok yardım modeline sahiptir. Sigortalı kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan kurum ayrıca bazı hastalıklar için de ek olarak avantajlar sağlamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vatandaşlara sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden biri de hasta alt bezi ödemesidir. Peki, SGK hasta alt bezi ödenek hakkı nedir, kimleri kapsar? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Pdsc

SGK HASTA AL BEZİ- KÜLOTLU HASTA ALT BEZİ ÖDENEK HAKKI NEDİR?

Emeklilik işlemlerinden sigortalılık işlemlerine kadar çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren yanı sıra birçok kurum ile iş birliği yaparak istihdama katkı projeleri geliştiren Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık alanında da birçok hizmet sunmaktadır. Bu kapsamda kamu kurumunun sağlık alanındaki hizmetlerinden biri de hasta alt bezi masrafları ile ilgilidir.

Yürürlükte olan düzenlemeye göre 2 yaşını doldurmuş olan engelli çocuklar da dahil olmak üzere çocuk ve yetişkin alt bezi/ külotlu hasta alt bezi, ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ancak burada kamu kurumu tarafından belirtilmiş olan kriterlerin karşılanması ve yanı sıra hastalığın tanı listesinde yer alması gerekmektedir.

SGK HASTA ALT BEZİ ÖDEMESİ NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hasta alt bezi ödemesi almak isteyen kişiler 2022 yılına kadar medikal firmalar veyahut da eczaneler aracılığı ile ürün olarak temin ediliyordu. Ancak 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere söz konusu düzenleme güncellendi ve kişilerin ilgili ödemeyi doğrudan almaları sağlandı. Buna göre kişi hasta alt bezi raporu ile birlikte ikamet ettiği bölgede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapmalı ve başvuru esnasında hesap numarasını beyan etmeli.

SGK HASTA BEZİ/ KÜLOTLU HASTA ALT BEZİ ÖDEME ŞARTLARI NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hasta alt bezi ödenek hakkını tanımlayabilmesi için kişi adına düzenlenmiş olan bazı evraklara ihtiyaç duyulmaktadır. O evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Reçete: Hasta bezi ödemesinden yararlanmak isteyen kişilerin sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunmaları ve doktorların da o kişiler için hasta bezi reçetesi düzenlemeleri gerekmektedir. Söz konusu reçetede hasta bezlerinin türü ve miktarı mutlaka belirtilmelidir. Ek olarak doktorun imzasının ve diploma numarasının da yine reçetede yer alması gerekmektedir.
  • Kimlik belgesi: Hasta bezi ödemesinden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru esnasında mutlaka kimlik ibraz etmeleri gerekmektedir. Kimlik belgesi olmayan kişiler ehliyet veyahut da pasaportları ile de başvuruda bulunabilmektelerdir.
  • Hizmet dökümü: Hasta bezi ödemesi başvurusu esnasında SGK sağlık hizmet dökümünün de beyan edilmesi gerekir. Bu belge, primlerin düzenli ödendiğini gösterir ve SGK şubesinden veyahut da e- Devlet üzerinden alınabilir.

HASTA BEZİ ÖDEMESİ E- DEVLET BAŞVURUSU

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hasta alt bezi ödemesi almak isteyen kişiler bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Merkezlerine şahsen başvuru yapabilecekleri gibi e- Devlet sistemi üzerinden de ilgili hizmete yönelik başvuru oluşturabilirler.

e- Devlet sistemi üzerinden hasta alt bezi ödemesi yapmak isteyenlerin izlemeleri gereken adımlar şu şekildedir:

SGK'dan açıklama: “Katılım payı ve ilave ücret alınmayacak” SGK'dan açıklama: “Katılım payı ve ilave ücret alınmayacak”
  • Şifre ve T.C. kimlik numarası ile e- Devlet sistemine giriş yapın.
  • Sistemin açılan ekranında yer alan ‘arama’ kısmından ‘Sağlık’ kategorisine geçiş yapın.
  • Sağlık kategorisinin altında yer alan ‘Hastaneler’ seçeneğini tıklayın.
  • ‘Hastane Randevu İşlemleri’ seçeneğinin ardından ‘Hasta Bezi’ sayfasına geçiş yapın.
  • Açılan sayfada karşınıza ‘Hasta Bezi Bedeli Talep Formu’ çıkacaktır. O formu eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurun. Formu doldurduktan sonra ‘Kaydet’ butonunu tıklamayı unutmayın.