Ekonomik veriler ışığında oldukça ağırlaşan hayat şartları yalnızca çalışanları değil işverenleri de köşeye sıkıştırmaya başladı. Sürekli olarak bir hesap yapma halinde olan işçiler ve işverenler, son olarak işçi payı konusuna yönelik sorgulamalarda bulundu.

Hem işverenleri hem de işçileri yakından ilgilendiren SGK işçi payının nasıl hesaplandığı birçok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Bizler de bu içeriğimizde milyonları ilgilendiren bu konuyu, tüm detayları ile aldık.

Cbhsd

İŞÇİ MALİYETİ NEDİR?

İşverenler her ayın belirli dönemlerinde tüm çalışanlarına ödemeler yaparlar. Maaş ödemelerinin yanı sıra çeşitli prim ödemeleri de işverenler tarafından ilgili yerlere yapılır. Bu kapsamda bir işçinin maliyeti maaş+ prim+ diğer ödemeler şeklinde hesaplanır. Brüt ücrete SGK işveren payı eklendiğinde, işçi maliyeti hesaplanmış olur.

ASGARİ ÜCRET MALİYETİ NE KADAR? 2024

Sene başında yapılan düzenleme neticesinde asgari ücret yüzde 49’luk bir artış ile 17 bin 2 TL’ye yükseltilmişti. Bu kapsamda bu yıl için yeni bir zam açıklanmaması halinde asgari ücret ile çalışan bir işçinin işverenine maliyeti 23.502,94 TL şeklinde uygulanmaya devam edilecek.

BRÜT MAAŞ HESABI NASIL YAPILIR?

İşçi maliyeti hesabı net kazanç üzerinden değil brüt kazanç üzerinden yapılmaktadır. Dolayısı ile de brüt maaşın nasıl hesaplandığının bilinmesinde fayda vardır.

Brüt maaş, net kazancın vergi ve kesintileri de içeren bir versiyonudur. Net maaş ücretin SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi ve işsizlik primi eklenince, çalışanın brüt kazancı hesaplanmış olur.

SİGORTA PRİMİ HESABI NASIL YAPILIR?

Sigorta primi, işçinin brüt maaşının yüzde 37,5’lik kısmına karşılık gelir. Bu yüzde 35’lik dilimin kapsadığı alt başlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüzde 14 işçi sigorta primi
  • Yüzde 20,5 işveren sigorta primi
  • Yüzde 1 işsizlik sigortası işçi payı
  • Yüzde 2 işsizlik sigortası işveren payı

İŞÇİ MALİYETİ NASIL HESAPLANIR?

Çalışanın işverene oluşturduğu maliyet olarak tanımlanan işçi maliyeti, maaşa göre değişiklik göstermektedir. Maaş ne kadar yüksek ise ödenen primler de o doğrultuda yükselecektir. Dolayısı ile işveren yalnızca ödediği maaştan değil, prim ödemelerinden de sorumlu olduğu için maliyeti artacaktır.

İşçi maliyeti hesabını formül üzerinde göstermek gerekir ise kullanılması gereken ana formül, ‘İşçi maliyeti= Brüt aylık ücret+ SGK işveren primi+ SGK primi işveren ödemesi+ işsizlik sigortası işveren primi’ şeklinde olacaktır.

Brüt asgari ücret karşılığında (20.002,50 TL) çalıştığı düşünülen bir işçi için maliyet hesabı şu şekilde yapılır:

  • 20.002,50 TL+ SGK işveren primi (4.100,51 TL)+ işsizlik sigortası primi (400,05 TL)+ SGK primi işveren ödemesi (3.100,39 TL)= 27.203,40 TL

SGK İŞÇİ PAYI HESABI NASIL YAPILIR? 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu işçi payı da brüt kazanç üzerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda işçi sigorta primi yüzde 14’lük, işsizlik sigortası işçi payı ise yüzde 1’lik bir katkıya sahiptir. 2024 yılında uygulanan brüt asgari ücretin 20.002,50 TL olduğunu göz önünde bulundurursak yüzde 14’lük işçi SGK primi 2.800,35 TL, yüzde 1’lik işsizlik sigortası işçi payı ise 200,03 TL olarak hesaplanacaktır. Dolayısı ile işçi toplamda 3.000,65 TL’lik SGK primi ödemesi gerçekleştirecektir.

HAK-İŞ Başkanı Arslan: Emekli maaşlarını yüzde 50 artırmak mümkün HAK-İŞ Başkanı Arslan: Emekli maaşlarını yüzde 50 artırmak mümkün

ASGARİ ÜCRET GÜNLÜK YEVMİYE TUTARI NE KADAR? 2024

Birçok işçinin merak ettiği konuların başında gelen günlük yevmiye, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Asgari ücret karşılığında çalışan bir işçinin günlük yevmiye tutarı yine brüt aylık üzerinden hesaplanmaktadır.

Aylık çalışmanın 30 gün üzerinden hesaplandığını göz önünde bulundurursak 2024 yılında bir işçinin günlük yevmiye tutarı 20.002,50/ 30 formülü üzerinden hesaplanacaktır. Bu formülün sonucunda da 666,75 TL gibi bir sonuca ulaşılacaktır.