Sağlık, herkes için önemli olan konu başlıklarının başında gelmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürebilmek için sağlık hizmetlerinden en verimli şekilde yararlanabiliyor olmak gerekir. Bu kapsamda ülkemizde de bu tür hizmetlerden yararlanılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli düzenlemeler yürütülmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı olsun olmasın herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için farklı başlıklar altında çeşitli modeller geliştirmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak yürütülen bu modellerin başında ise Genel Sağlık Sigortası düzenlemesi gelmektedir. Peki, Genel Sağlık Sigortası nedir? SGK bünyesinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için hangi şartları sağlıyor olmak gerekir? İşte konuya dair ayrıntılar…

Kşdsjc

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi kaynaklarından elde edilen bilgilere göre; Genel Sağlık Sigortası olan kişiler ile o kişilerin bakmak ile yükümlü oldukları kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için başvuru tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde toplamda 30 günlük Genel Sağlık Sigortası prim ödemelerinin gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sağlık hizmetlerinden yararlanılabilmesi için Genel Sağlık Sigortası düzenlemesinin ilgili maddelerine uyum sağlıyor olunması gerekmektedir. Bu kapsamda öncelikle Genel Sağlık Sigortası’nın ne anlama geldiğinden bahsetmekte fayda vardır.

Genel Sağlık Sigortası, vatandaşların hastanelerden sağlık hizmeti almalarını sağlayan bir sistem olarak düzenlenmiştir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yürürlüğe girmiş olan bu sistem dahilinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektelerdir.

Genel Sağlık Sigortası’nın en büyük avantajlarından biri, sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin de sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlıyor olmasıdır. Ancak burada herkes için Genel Sağlık Sigortası prim ödemesi söz konusudur. Çalışanların primleri işverenleri tarafından yatırılırken çalışmayanların primlerinin ise dışarıdan yatırılması gerekmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ NE KADAR? 2024

Genel Sağlık Sigortası sistemi dahilinde yapılması gereken prim ödemesi tutarı, mevcut brüt asgari ücretin yüzde 3’üne karşılık gelmektedir. Bu tutar, asgari ücret zamlarına bağlı olarak her sene güncellenmektedir.

2024 yılı için hesaplanmış olan Genel Sağlık Sigortası aylık prim tutarı 600,8 TL’dir. Bu rakamın ödenmesi halinde sigortalının kendisinin yanı sıra bakmak ile yükümlü olduğu diğer kişiler de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektelerdir.

Öğrencilerin yanı sıra ihtiyaç sahipleri de Genel Sağlık Sigortası primlerinden muaf tutulmaktalardır. Ancak bu muafiyetin sağlanabilmesi için kişinin gelir testine girmesi ve ilgili test sonucunda ihtiyaç sahibi olduğunun ispat edilmiş olması gerekmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU MU?

SGK Yol Parası Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır? SGK Yol Parası Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır?

Genel Sağlık sigortası, 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan bir değişikliğe göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu hale getirilmiştir. 18 yaşını dolduran her birey için zorunlu tutulan bu sistemde istisnai bazı durumlar da mevcuttur.

Birey 18 yaşını geçmişse ve halen öğrenci ise öğrenci belgesini ibraz ederek Genel Sağlık Sigortası primlerinden muaf tutulmaktadır. 18 yaşın altında olan çocuklar için ise anne babaların sigortaları devreye girdiği için ek bir sorumluluk söz konusu değildir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Genel Sağlık Sigortası başvurusu Sosyal Hizmetler veyahut da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimleri üzerinden yapılabilmektedir. Ek olarak e- Devlet sistemi üzerinden de Genel Sağlık Sigortası başvurusu oluşturulabilmektedir.

GENEL SAĞLI SİGORTASI KİMLERİ KAPSAMAZ?

Genel Sağlık Sigortası yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamaktadır. Ancak vatandaşların içlerinde de bu düzenlemenin dışında kalanlar bulunmaktadır.

Genel Sağlık Sigortası uygulamasının dışında kalanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tutuklular ve hükümlüler,
  • Anayasa Mahkemesi üyeleri, aile fertleri ve emeklileri,
  • Dış işlerinde sözleşmeli olarak çakışan, ilgili ülkede oturum iznine sahip olan ve sigorta sisteminden yararlanma hakkı bulunan Türk uyruklu kişiler,
  • Er, erbaş ve yedek subay okullarında öğrenci olanlar,
  • Bankalar, meslek odaları, sigorta şirketi üyeleri,
  • Ülkemizde kendine adına çalışıp bağlı bulunduğu ülkede sigortası bulunan kişiler.