Birçok alanda olduğu gibi ulaşım konusunda da devreye giren Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı şartların sağlanması halinde kişilerin yol masraflarını karşılayabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hangi durumlarda yol masraflarını karşıladığı, özellikle son dönemlerde rekor seviyelere yükselen bilet fiyatlarının ardından sıklık ile sorgulanmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde yol desteğine ihtiyaç duyan kişiler için SGK yol parası hizmetini ele aldık. İşte konuya dair tüm merak edilenler…
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YOL PARASI YARDIMI
5510 sayılı Kanun çerçevesinde Genel Sağlık Sigortası bulunan kişiler ile o kişilerin bakmak ile yükümlü oldukları diğer kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında kurumun yol yardımından yararlanabilirler. Belirli koşulların sağlanması halinde tedavi maksatlı yol, gündelik ve refakatçi giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması mümkündür.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YOL YARDIMI NE KADAR?
Sosyal güvenlik Kurumu’nun 2024 yılı için belirlemiş olduğu tedavi ve tedavi süresine ilişkin yol yardım bedeli, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yıl için net bir ücret belirlenmemiş olup, yol parası ödemesi tedavinin tamamlanmasını takiben yapılacak olan başvuru neticesinde kurum tarafından hesaplanıp ilgili kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU YOL YARDIMI ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Sosyal Güvenlik Kurumu, yol yardımı tutarını tedavinin türüne ve tedavinin süresine bağlı olarak hesaplamaktadır.
Ayakta yapılan tedavilerde kuruluşa başvuru tarihinden tedavinin tamamlandığı tarihe kadar gerçekleşen gündelik masraflar SGK tarafından karşılanmaktadır. Yatarak yapılan tedavilerde ise hastanın gidiş- dönüş tarihleri çerçevesinde ödeme yapılmaktadır. Yanı sıra yatış süresi boyunca hastaya ek olarak refakatçisinin de yatak ve yemek masrafları, kamu kurumu tarafından karşılanmaktadır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN YOL MASRAFI NASIL ALINIR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yol parası alınabilmesi için ilk olarak sevk işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Sevkler, teşhis veyahut da tedavinin alınabileceği en yakın sağlık kuruluşuna yapılmalıdır. Ek olarak sevklerin ikinci veyahut da üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yapılma zorunluluğu da bulunmaktadır. Sevklerin tamamlanması ile birlikte hastanın ve refakatçisinin gündelik masrafları ile yol masrafları tedavi boyunca kurum tarafından karşılanacaktır.
Sevk işleminin tamamlanmasını takiben en fazla 5 gün içerisinde yol parası için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonucunun olumlu gelmesi halinde ilgili ödeme tutarı hastanın adına PTT’ye yatırılacaktır. Kişi ödemenin yatıp yatmadığını PTT şubesine gitmesine gerek kalmadan e- Devlet sistemi üzerinden ‘Şahıs Ödemeleri Sorgulama’ ekranına girerek kontrol edebilecektir.
KİMLER SGK’DAN YOL PARASI ALABİLİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu herkese yol parası ödememektedir. Yol parası hizmetinden yararlanılabilmesi için sevk işlemini sağlık kuruluşundaki bir doktor tarafından yapılmış olması gerekir. Yanı sıra sevk işleminin SUT kapsamında ve yönetmeliklere uygun bir biçimde tamamlanmış olması da gerekmektedir. Son olarak kişinin sevk işleminin ikametgah yerinin dışındaki bir sağlık kuruluşuna, zorunlu nedenlerden ötürü yapılmış olması şartı aranmaktadır.
SGK HANGİ DURUMLARDA YOL PARASI ÖDEMEZ?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yol parası ödemesi yapmadığı bazı durumlar bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda hastanın kendisi için de refakatçisi için de ek bir ödeme talebinin oluşturulması söz konusu değildir.
- SGK’nın yol parası ödemesi yapmadığı bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişinin ikamet yerinin içinde bulunan nakillerde yol parası talep edilemez.
- Yerleşim yerinin dışındaki yerlere resmi sevk yapılmaksızın yapılan nakillerde yol parası talep edilemez.
- Sevklerin SGK ile sözleşmesi olmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından yapılmış olması halinde yol parası talep edilemez.