Çalışma Hayatı

Sigortasız çalışan iş kazası geçirirse ne olur?

Sigortasız bir çalışanın iş kazası geçirmesi durumunda işverenin sorumlulukları oldukça ciddi boyutlara ulaşabilir. Sigortasız çalışanın iş kazası geçirmesi durumunda işveren yükümlülükleri nelerdir? Sigortasız işçinin hastane masrafları kim tarafından karşılanır? İşte detaylar...

Abone Ol

Sigortasız çalıştırmanın zaten yasal olmadığı ve birçok risk taşıdığı bir durumdur. Ancak, sigortasız bir çalışanın iş kazası geçirmesi durumunda işverenin sorumlulukları oldukça ciddi boyutlara ulaşabilir.

İşveren, sigortasız çalışan işçilerin iş kazası geçirmesi durumunda, kaza bildirimini gizleme yoluna başvurabilir. Ancak SGK, sigortasız çalışırken iş kazası geçirenlerin tüm tedavi giderlerini karşılar ve masrafları işverene rücu eder. 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ve yapılması gerekli olan iş göremezlik ödeneği ve benzeri her türlü masrafların tutarıyla, gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı işverenin kusur oranına bakılmaksızın işverene ayrıca ödettirilir.

SGK TARAFINDAN GÜVENCE ALTINA ALINIYOR

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, iş kazası geçiren sigortasız işçilerin haklarını yazdı. Kıvanç, iş kazası geçiren işçi sigortalı da olsa sigortasız da olsa SGK tedavi giderlerini karşılanacağını belirterek, "İşçinin çalışmaya başladığının yasal süresi içinde SGK’ya bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce iş kazası meydana gelirse, işçinin uğradığı iş kazası, meslek hastalığı sonucu ödenmesi gereken gelir ve ödenekler SGK tarafından karşılanıyor. Böylece işçi SGK tarafından güvence altına alınıyor" dedi.

Ancak SGK'nın yapılan harcamaları işverene tekrar rücu ettiğini belirten Kıvanç, "Sadece tedavi hizmetleri değil iş kazası dolayısıyla gelir bağlanması nedeniyle yaptığı ödemeleri de işverenden istiyor" şeklinde aktardı.