Milyonlarca emekli adayı, ne zaman emekli olacağına ilişkin araştırmalar yapmaya devam ediyor. Konuya ilişkin birçok uzman, emekliliği gelen çalışanların 2024 yılında emeklilik başvurusunda bulunmalarının onlar için daha avantajlı olduğunu söylüyor. Söz konusu durumda emekliler, 2025 yılında emekliliğe ayrılanlara göre daha yüksek aylık alma imkanına sahip olacak. 

Kasım ayında emeklilere ek zam mı verilecek, ikramiye mi? Kasım ayında emeklilere ek zam mı verilecek, ikramiye mi?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından sık sık konuya ilişkin paylaşımlarda bulunuyor. 2008 yılı sonrası memur olanlar için emeklilikle alakalı uyarılarda bulundu. Emeklilik müracaatında bulunacak olanların 2024 yılı içerisinde başvuruda bulunmalarını öneren Erdursun, şu ifadeleri kullandı:

SSK-Bağ-Kur-Banka Sandığı ve 1.10.2008'den sonra memur olanları yakından ilgilendiriyor. 1.10.2008 öncesi memur olanları ilgilendiren bir durum yok.

2024'de emeklilik için müracaatta bulunanlar sistemde gördükleri emekli aylıklarını alacaklar. 2025'de emeklilik için müracaatta bulunacaklar ise 2024 enflasyonuna göre %41.5 enflasyon çıkarsa yaklaşık %33, %45 enflasyon çıkar ise %30 daha düşük emekli aylığı alacaklar. Bunun nedeni emeklilik için müracaatta bulunacağınız yılın bir önceki yılına göre güncelleme katsayısının değişmesinden kaynaklanmaktadır.

SSK-Bağ-Kur-Banka Sandığı çalışanlarında 31/12/2024'e kadar emeklilik müracaatında bulunanlar hak kaybı yaşamazlar. Kamuda 4/A'lı çalışanlar ve 1.10.2008'den sonra memur olanlar ise 14.01.2025 tarihine kadar emeklilik müracaatında bulunurlarsa hak kaybı yaşamazlar. Emeklilik için 2024 mü! 2025 mi! bunun cevabını bulabilmeniz için Mevcut emekli aylığınız kaç TL Mevcut maaşınız kaç TL Emekli olduktan sonra aynı işletmede çalışmanıza izin verilecek mi? Emekli olduktan sonra 2025'de elinize kaç TL emekli aylığı geçer Emekli olduktan sonra SGDP ile çalışmanıza izin verilecek mi! Çalıştığınız işyeriniz emekli olduktan sonra sizi çalıştırmayacak ise, emekli olduktan sonra mevcut maaşınıza göre iş bulma şansınız var mı? Emekli aylığınız ile geçinebilecek misiniz? Kaç TL brüt ücretle çalışıyorsunuz? Emekli aylığınızda düşme olsa bile mevcut maaşınıza göre zararınızı kaç yılda amorti edersiniz? Tüm bunları bilerek emeklilik müracaatında bulunun, hesabınızı iyi yapın! Acele etmeyin planınızı iyi yapın, yasal düzenleme olabilir de, olmaya bilir de! Bu konularda profesyonel danışmanlık alın, doğru karar verin pişman olmayın.