Çalışma Hayatı

Tarihi başarı: Hizmet-İş, 20 bin ev işçisini örgütleyerek rekor kırdı

Hizmet-İş Sendikası güvencesiz 20 bin ev işçisini örgütleyerek tarihi bir başarıya imza attı.

Abone Ol

HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası, ev işçilerinin haklarını savunmak ve emeklerini görünür kılmak için başlattığı mücadelede tarihe geçecek önemli bir başarı sağladı.

Sendika, ev işçilerinin göz ardı edilen haklarının sendikal yapı içerisinde garanti altına alınması ve iş kanuna kapsamına dahil edilmesi için 81 ilde başlattığı mücadele neticesinde 20 bin ev işçisini örgütlemeyi başardı.

START İKİ YIL ÖNCE VERİLDİ

Ev işçilerinin yasal haklarına kavuşması ve insan onuruna yakışan işi yapabilmesi amacıyla yürütülen mücadelenin startı iki yıl önce verildi.

Hizmet-İş, 17 Aralık 2022’de gerçekleştirdiği 14. Genel Kurulunda, ev işçilerinin sendika çatısı altında örgütlülüğünün sağlanarak sendikal güvence altına alınması yönünde genel kurul kararı aldı.

Alınan karar çerçevesinde çalışmalar hızlandırılarak geçtiğimiz yıl “Ev işçileri Hizmet-İş’te birleşiyor” temasıyla, Türkiye’nin farklı şehirlerinden katılan ev işçileriyle büyük bir toplantı gerçekleştirildi.

HAK-İŞ Genel Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından mücadelenin startının verildiği toplantıda, ev işçilerinin nasıl örgütleneceğinin yol haritası da oluşturuldu.

MÜCADELE ŞEHİRLERE YAYILDI

81 ilde ev işçilerine ulaşılarak biri bir görüşmeler yapıldı, broşürler dağıldı, ev işçileri sendikal mücadeleye davet edildi. İstanbul, Ankara ve Konya’nın yanı sıra pek çok şehirde kapsamlı toplantılar organize edildi.

50 BİN EV İŞÇİSİNİN ÖRGÜTLENMESİ HEDEFLENİYOR

Kısa zamanda 20 bin ev işçisini örgütlemeyi başaran Hizmet-İş, önümüzdeki 2 yılda 50 bin ev işçisini üye yapmayı hedefliyor.

EV İŞÇİLERİNE EĞİTİMLER VERİLECEK

Hizmet-İş Sendikası, güvencesiz ve sendikasız çalışan ev işçilerinin sendikalaşmasının yolunu açarak İş Kanunu kapsamına alınması ve sosyal güvenlik sistemi içerisindeki eksikliklerin giderilmesi yönünde kamu kurumlarıyla da ortak çalışmalar yürütüyor. Çalışmalar tamamlandığında ev işçilerine Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) işbirliğinde eğitimler verilecek.

‘EV İŞÇİLERİNİ ÖRGÜTLEMEK SENDİKAL BAŞARIDAN ÇOK İNSANİ BİR GÖREVDİR’

Ev işçileriyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren HAK-İŞ ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ev işçilerini örgütlemeyi sendikal başarıdan çok insani bir görev olarak gördüklerini söyledi.

Ev İşçileri için başlattıkları mücadeleyi HAK-İŞ olarak kamuda taşeron işçileri için yürüttükleri mücadeleye benzeten Arslan, “Taşeron işçileri mücadelemizi nasıl başarıyla sonuçlandırmışsak ev işçileri mücadelemizi de başarıyla sonuçlandıracağımıza inanıyoruz” dedi.

Ev işçilerinin hakları için tarihi bir rol üstlendiklerini belirten Arslan, ev işçilerinin yasal haklarını alması ve insan onuruna yakışan işi yapabilmesi için ulusal ve uluslararası alanda mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

KAYITDIŞI İLE MÜCADELEYE KATKI

Türkiye’de 1 milyon 200 bin civarında ev işçisi bulunuyor ve bu işçilerin yüzde 80’i kayıt dışı çalışıyor. Ev işçileri Borçlar Kanununa tabi olarak ücretlerini alıyorlar ancak sosyal güvenceleri bulunmuyor. Güvencesiz ve sendikasız çalışan ev işçilerinin İş Kanunu kapsamına alınması sağlanabilirse bu, kayıt dışı ile mücadeleye de çok önemli bir katkı sağlayacak.