Türkiye’de babası işçi olan kişilerin, farklı meslekler yerine babasıyla aynı işlerde çalıştığı dikkat çekiyor. Ancak tarımsal üretimdeki gerilemenin de etkisiyle, tarım işçisi olan babaların çocuklarının tarımsal üretici olarak çalışmayı tercih etmedikleri ortaya çıktı. Tarım, orman ve su ürünlerinde çalışanların oranı son 5 yılda yüzde 17,2'den yüzde 14,4'e gerilediği belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı’ konulu çalışması Türkiye’de babasıyla aynı işi yapanların oranında artış olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, 14 yaşında iken babası nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlardan aynı alandaki işlerde çalışanların oranı son 5 yılda yüzde 9,6’dan yüzde 10,3’e çıktı.
Çalışmaya göre babasının işini yapmayı tercih edenlerin oranının en hızlı artışı profesyonel meslek gruplarında gözlendi. Profesyonel meslek gruplarında babasıyla aynı işi yapanların oranı 2019 yılında yüzde 26 iken, 2023 yılında yüzde 34,6 seviyesine çıktı.
Hizmet ve satış elemanı olarak çalışan babanın mesleğini seçenlerin oranı ise yüzde 17,1’e babası gibi sanatkar ve ilgili işlerde çalışanların oranı da yüzde 12’ye yükseldi.
Tesis ve makine operatörlerinde baba mesleğini seçenlerin oranı da yüzde 11.9’a ulaşırken, babası gibi yönetici olanların oranı da yüzde 10,1’den yüzde 10,4’e çıktı.
Öte yandan, babaları gibi nitelikli tarım ormancılık ve su ürünlerinde çalışanların oranı yüzde 17.2’den yüzde 14.4’e geriledi.