Servis hizmetini kaldırma, lojman kiralarını artırma, kamu sosyal tesislerini satma, personel alımını sınırlandırma kararları tepki çekti. Servis hakkı toplusözleşme güvencesinde.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açlık sınırının altındaki asgari ücrete yılın ikinci yarısında artış olmayacağı yönünde yapılan açıklama kamu çalışanlarına tepkiler artıyor. “tasarruf paketi” adı altında çalışanların sosyal haklarının ortadan kaldırılacak olması toplusözleşme sistemini de zedeleniyor.
Cumhuriyet gazetesi’nden Mustafa Çakır’ın haberine göre Emekçinin, toplusözleşme ile güvence altına alınan servis hakkı elinden alınıyor. İktidarın kamuda servis hizmetini kaldırma, lojman kiralarını artırma, kamu sosyal tesislerini satma, personel alımını sadece emekli olanların yerine alınacaklar ile sınırlandırma kararı tepki çekti. İktidarın kararına karşın emekçilerin servis hakkı toplu sözleşme ile de güvence altında bulunuyor. Yasayla toplusözleşmede değişiklik yapılmasının yolu açılmış olacak.
Bu toplusözleşmenin 23. maddesi servis hizmetini düzenliyor. İktidar ise “tasarruf paketi” ile emekçinin toplusözleşme ile kazanılmış hakkını elinden almak istiyor. Bu arada pakete işçilerden de memurlardan da tepki var. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Paketten emekçilere, halka yeni saldırılar çıkmıştır” yorumu yapıldı. Açıklamada:
“Pakette zaten yetersiz olan kamu yatırımlarını daha da azaltma, yeni hastane, okul, lojman, sosyal tesis yapımına sınırlama, mevcut sosyal tesislerin ‘ekonomiye kazandırılması’ yani satılarak elden çıkarılması, kamuya personel alımını emekli olanlarla sınırlama, destek personel sayısının azaltılması, dolayısıyla iki, üç personelin işini bir personele yıkma, angarya çalışma, esnek ve uzaktan çalışma modellerini geliştirme, lojman kiralarının piyasa koşullarına göre artırılması, servis hizmetinin kaldırılması var.” denildi.