Son dönemlerde ekonomi alanında birçok yenilik yapılmaya başlandı. Bu kapsamda son olarak yetkililer tarafından da gündeme getirilen yenilikler arasında vergi düzenlemesi öne çıktı.

Bir süredir üzerinde çalışılan vergi düzenlemesinin hangi alanları kapsayacağı merak ediliyordu. Günlerdir özellikle sosyal medyada konuya ilişkin birtakım senaryolar gündeme gelirken düzenlemenin taslağının hazırlanıldığı öğrenildi. Peki, yeni vergi düzenlemesinde neler var? İşte konuya dair ayrıntılar…

Vergi Paketi 2

GELİR İLE HARCAMA ARASINDA FARK VARSA DİKKAT

Vergi düzenlemesinin taslağına göre beyana tabi gelirler ile harcamalar arasında yüzde 20’nin üzerinde bir uyumsuzluk tespit edilirse mükellefler özel gider bildirimi vermek durumunda kalacak. Kazanç ile harcama arasındaki oluşan farkın neyden kaynaklandığı açıklanamazsa mükelleflerden söz konusu fark üzerinden gelir vergisi alınacak.

Yeni düzenlemenin bu taslak hali ile yürürlüğe girmesi halinde mükelleflerin gelir- gider dengesinin takip edilebilmesi için her mükellefe bir mükellef hesap karı çıkarılacak. Mükellef kaydı bulunmayan kişilerin lüks bir otomobil satın almaları halinde harcamanın kaynağı için kişiden açıklama istenecek.

Ekonomide kayıt dışılığa ve "yapay zeka” kıskacı Ekonomide kayıt dışılığa ve "yapay zeka” kıskacı

ESNAFLAR DİKKAT

Yeni vergi düzenlemesine göre bir başkasının POS cihazını kullanan veyahut da POS cihazını bir başkasına kullandıranlara, tutulan defter türüne bağlı olarak 90 bin TL’ye kadar para cezası verilebilecek. POS’u üzerinden kazanç sağlayan ancak müşterisine fatura kesmeyen satıcıya yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte en az 30 bin TL ceza uygulanacak.

Yeni dönemde vergi kaçakçılığının önüne geçilebilmesi amacı ile vatandaşlara destek verilecek. Çevrelerinde bulunan vergi kaçaklarını ihbar eden tüm vatandaşlara ödül verilecek. Ödül, vergi kaybının yüzde 10’undan yüzde 15’ine çıkarılacak.

Son dönemlerde birçok esnafın ödemeler için yakınlarının IBAN’larını verdiği gündeme geliyordu. Vergi düzenlemesinde bu konuya dair de bir madde yer alacak. Yakınının hesaplarını kullanan esnaflara en az 30 bin TL en fazla ise 20 milyon TL olmak üzere işlemin yüzde 10’u kadar ceza kesilecek. Ayrıca hesabını kullandıran için de özel usulsüzlük cezası söz konusu olacak.