Emeklinin gözünün kulağının temmuz ayı maaş zamlarında olduğu şu günlerde kulislerden gelen haberler daha da yakından takip edilmeye başlandı. Asgari ücrete bu sene ara zammın yapılmayacağına nerede ise kesin göz ile bakılırken bu değişikliğin emekli maaşlarının yararına olup olmayacağı da birçok kişiyi düşündüren konulardan biri olarak öne çıktı.

Ocak 2024 tarihinde senenin ilk zammını alan emeklilere ayrıca 10 bin TL’lik ‘en düşük maaş’ açıklaması da yapılmıştı. Bu açıklamanın ardından adeta ayaklanan emeklilere asgari ücretin 17 bin TL seviyesinde olduğu bir ortamda mevcut maaşları ile geçinmelerinin imkansız olduğunu savunmuş ve maaşları için ek düzenleme talep etmişlerdir. Ancak hem bireysel olarak emeklilerin hem de emekli sendikalarının ‘ara zam’ çağrıları karşılıksız kaldı.

Bu senenin ‘Emekli Yılı’ olarak ilan edilmiş olmasına karşın halen emeklileri maaş açısından mutlu edecek bir gelişmenin olmaması büyük bir hayal kırıklığı yaratırken gözler bu kez de temmuz ayı zamlarına çevrildi. Senenin ikinci yarısı için temmuz ayının başında zam alacak olan emekliler makul bir artış beklerlerken kulislerden dikkat çeken haberler geldi.

1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 1 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Emekli Maaş Zammı

ZAM ORANI HESAPLANMAYA BAŞLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ocak ve temmuz aylarının başlarında açıklanan 6 aylık enflasyon doğrultusunda maaş zammı alan emekliler, Temmuz 2024 döneminde maaşlarında nasıl bir değişiklik olacağını merak etmeye başladı.

5 aylık enflasyon farklı yüzde 22,72 olarak kayda geçti. Maaşların belirlenmesi için haziran ayı enflasyonunun da açıklanması gerekiyor. Uzmanlara göre ise son veri çerçevesinde emekli maaşlarına yüzde 25 ila yüzde 26 aralığında bir artış yansıtılabilir.

Emekli maaşları için esas artış oranı 3 Temmuz tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılacak olan enflasyon açıklamasının ardından belli olacak.

O İSİMDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Canlı yayında emekli maaşları ile ilgili konuşan Gazeteci Ekrem Açıkel, edindiği bilgileri aktardı. Emekli maaşları için ‘Öpüp başımıza koyalım’ ifadelerini kullanan Açıkel ayrıca kök maaşlarına dikkat çekerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kök maaş sorunu çözülmedi. İsterse yüzde 25 zam gelsin. Kök maaşımızı 7 bin TL, 7 bin 500 TL ya da 8 bin TL olduğunda yeniden en düşük emekli maaşını alacağız.”