Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Yıl başında asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam, tersane işçilerinin yevmiyelerine yüzde 25 civarında zam yapılmasına yol açtı. Bu oransal fark, tersane işçilerinin ek zam talebi gündeme getirmesine neden oldu. Tersane patronları, işçilerden sabır isteyerek iyileştirme olacağını vaat etti ancak sözünü tutmadı. Şimdi ise patronların ortak tutumu, "Beğenmeyenin kalan alacaklarını verelim, sonra işini sonlandıralım" şeklinde.

RAHAT RAHAT KOVARIZ DİYORLAR

20 yaşındaki Tersane İşçisi Mustafa “Ellerinde zaten bir iki aylık işleri vardı. ‘Sabredin, bu işler bitsin’ dediler. Biz sabrettik. Ellerindeki iş bitti. Şimdi işleri azalmaya başladı diye rahat rahat ‘kovarız’ diyorlar. Dün olsa bunu diyemezlerdi” diyor. Ancak tersane patronlarının bu tehditlerinin işçiler açısından dünkü kadar korkuya yol açmadığını da söyleyen Mustafa, “Eskisinden daha az kovulmaktan korkanların sayısı. Tersaneler kaynayan bir kazana dönmüş durumda. Her yerinden bir haber geliyor. Her gün bir yerlerde işçiler iş bırakıyor” diye anlatıyor.

Son zamanlarda yaşanan iş bırakma eylemlerinin önemli olduğunu belirten Vedat, "Artması lazım. Bir yerde, iki yerde değil; her yerde olması lazım. Bunlar maaşını beğenmeyene kapıyı gösteriyorlar ama yalan dolan. Yirmi binden fazla adam çalışıyor burada. Kaçını koyacak kapının önüne? Yalandan yere üçünü beşini koyarlar kapının önüne. İbretialem olsun diye. Onlar da zaten en işine yaramayan adamlar olur. Bir ayın on günü işe gelen adamı kovarlar. Derler ki 'İtiraz ederseniz sizi de kovarız' Ama korkmamak lazım. Biz iş bıraktık mı, nasıl alacak bu herifler öyle arabaları altlarına? Nasıl yaşayacaklar zenginlik içinde?" dedi.