Türkiye'de çalışan milyonlarca işçi, anayasal hakkını kullanıp sendikalara üye olmak isterken bazen işveren korkusundan sendikalara üye olmaktan çekiniyor, bazense patron tehdidiyle sendikal üyeliğini sonlandırmak durumunda kalıyor. Güncel sendikalaşma oranına bakıldığında oldukça düşük seviyelerde olduğumuz görülürken bu durum bazı iş kollarında oldukça daha fazla! Konaklama ve Eğlence iş kolundaki örgütlenme oranı da bu durumu özetliyor...

Söz konusu iş kolunda sendikalaşma oranı sadece yüzde 3,96! İstatistiğin hesaplandığı dönem Türkiye'de toplam çalışan sayısı 16 milyon civarında iken iş kolunda çalışan 1 milyon 351 bin kişi bulunuyor. Bu 1 milyon işçiden ise yalnızca 53 bin işçi, sendikal faaliyetlerde aktif olarak yer alıyor. 

OLEYİS SENDİKASI BARAJ ALTI KALDI

İş kolunda barajı aşan 2 sendika bulunurken, bu sendika zamanla teke düşüyor. Hak-İş'e bağlı OLEYİS Sendikası, 2015 yılında sendikal barajı aşarak 1,09 sendikalaşma oranıyla faaliyet yürütürken 2021 ocak ayına geldiğinde baraj altı kalıyor. Türk-İş'e bağlı TOLEYİS Sendikası ise istikrarlı bir şekilde üye sayısını artırarak iş kolunda faaliyet göstermeye devam ediyor. 

TOLEYİS SENDİKASI LİDERLİĞİNİ KORUDU

1,94 sendikalaşma oranıyla toplamda 14 bin 345 üye sayısıyla 2015 yılında barajı aşarak iş kolunda lider sendika olan TOLEYİS Sendikası, 10 yıl içerisinde sendika üye sayısını artırmayı başararak güncel üye sayısını 45 bin 723'e yükseltti. Temmuz 2024 yılı sendikalaşma oranı yüzde 3,39 oldu.