Savunma ve Güvenlik işkolunda faaliyet gösteren Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası, 1963 yılında kuruldu. Başlangıçta Harb-İş içerisinde geniş bir sendikalı (11.700 sendikalı) işçi kitlesine sahip olan yabancı askeri işyerleri ABD Üstlerinin Türk Genel Kurmay’ına devri ile sayıları bir hayli azalmasına rağmen, halen Ankara, İzmir, Adana’da ABD Hava Kuvvetlerine bağlı ve İzmir Nato İşyerleri dahil 2000’i aşkın üyesi bulunan Yabancı Askeri İşyerleri Türk Harb-İş Sendikası’nın güçlü güçlü yapısı içinde varlıklarını sürdürmektedir.

Federasyon düzeyindeki örgütlenmenin etkinliğinin yeterince sağlanmaması nedeniyle, 20 Temmuz 1970’te Türk Harb-İş Federasyonu üyesi sendikaların katılımı ile Türk Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri adı altında yeni bir sendika kuruldu. 29-30 Aralık 1970 tarihinde Türk Harb-İş Federasyonu ile Türk As-İş Sendikası kendisini fesh ederek bu sendikaya katıldılar. Türkiye Harb Sanayi ve Yardımcı İşkolları İşçileri Sendikası,28-30 Ocak 1971 tarihinde yapılan ilk Genel Kurulda kısa ismi olarak “Türk Harb-İş Sendikası” adını aldı.

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR? YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?

Sendika Genel Başkanı Alaattin Soydan'dır. 28-29 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 16. Olağan Genel Kurulda Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanlığı görevine seçilen Alaattin Soydan, 23-24 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 17. Olağan Genel Kurulu'nda ise yeniden Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanlığı görevine seçildi.

Yönetim Kurulu'nda ise, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karaca, Genel Sekreter Yaşar Yavuz ve Genel Mali Sekrter Korkut Gökbayrak yer almaktadır. 

SENDİKA ÜYE SAYISI KAÇTIR?

Türk Harb-İş Sendikası güncel üye sayısı, temmuz 2024 yılında yayımlanan sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistiklere göre, 22 bin 946 olmuştur. Sendika, söz konusu iş kolunda en fazla üyeye sahip ikinci sendika konumundadır.  

Türk Harb-İş Sendikasından açıklama! ASFAT'a bağlı işyerlerinde ücretlere yüzde 32,57 oranında zam yapıldı Türk Harb-İş Sendikasından açıklama! ASFAT'a bağlı işyerlerinde ücretlere yüzde 32,57 oranında zam yapıldı

Savunma ve Güvenlik iş kolunda faaliyet gösteren diğer sendikalara baktığımızda en fazla üyeye sahip sendika, 24 bin 382 üyeyle Hak-İş'e bağlı Öz Güven-Sen Sendikasıdır. Bunu beraberinde Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası seyrederken en fazla üyeye sahip 3'üncü sendika ise yine 21 bin 85 üye ile Türk-İş'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası gelmektedir.