Türk Metal Sendikası

Türk Metal Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur?

Türk Metal Sendikası yönetim kurulu kimlerden oluşur? Sendika Genel Başkanı kimdir? Güncel üye sayısı kaçtır? İşte yanıtı...

Abone Ol

Bugün Türk Metal Sendikası adını taşıyan, Türkiye Metal, Çelik, Mühimmat, Makina, Metalden Mamül Eşya ve Oto, Montaj ve Yardımcı İşçiler Sendikası, 1963 yılına kadar bölgesel olarak faaliyette bulunan metal sendikalarının, 10 Temmuz 1963 tarihinde TÜRK-İŞ bünyesinde bir araya gelmeleriyle, “Türkiye Metal-İş Federasyonu” adıyla kuruldu.

Türk Metal Sendikası, “Üretmek, Kazanmak, Kazandırmak İstiyoruz” anlayışıyla, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, demir çelik ve yan sanayide birçok önemli işyerinde sendikal mücadelesini sürdürmektedir ve endüstri ilişkilerindeki pozitif yaklaşımıyla Türkiye’de sanayi sektörünün bugünlere gelmesinde önemli pay sahibidir.

Türk Metal Sendikası, üyelerinin eğitimlerine ve güncel gelişmelerden haberdar olmalarına da büyük önem vermektedir. 1990’lı yıllarda başlattığı eğitim seferberliği ile yüz binlerce üyesine birçok konuda eğitim vermiştir. Düzenlediği eğitimler kapsamında 2000 yılında başlayan ve Türkiye’de ilk defa bir işçi sendikası ile işveren sendikasının, işçilerinin eğitimi için bir araya geldiği ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından da ödüle layık görülen Ortak Eğitim Projesi ile bugüne kadar yüz binden fazla üyesine eğitim imkânı sağlamıştır.

Türk Metal, bünyesinde faaliyet gösteren Türk Metal Sendikası Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (TAEM) düzenlediği Akad’emek Öğrenci Kurultayları ve çıkardığı yayınlarla akademi ile sendikal dünyayı bir araya getirmektedir. Ayrıca öğrencilere staj ve iş imkanı sağlanmaktadır.

Türk Metal ailesinin ana hedefi, emeğe hak ettiği değeri kazandırmaktır. İmzaladığı toplu iş sözleşmelerinde büyük başarılar kazanan Türk Metal, bugün neredeyse tüm endüstri ilişkileri sistemi aktörlerine örnek olacak sözleşmelerle üyelerinin hak ve çıkarlarını korumakta ve geliştirmektedir.

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR?

Sendika Genel Başkanı Uysal Altundağ'dır. Altundağ, Şube Başkanlığı’nın dördüncü dönemini yürütürken Türk Metal Sendikası’nın 1-2 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen 15’inci Olağan Genel Kurulu’nda Genel Mali Sekreterlik görevine seçildi. Türk Metal Sendikası’nın 29-30 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen 16’ıncı ve 1-2 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen 17’nci Olağan Genel Kurullarında ise Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Altundağ, 8 Şubat 2024 tarihinde Türk Metal Sendikası Yönetim Kurulu’nun oybirliği ile aldığı kararla, sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılan Pevrul Kavlak’ın yerine Genel Başkanlık görevine seçildi.

SENDİKA YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?

Sendikanın Genel Başkan Yardımcıları; Yusuf Ziya Odabaşı, Mürsel Öcal, Mesut Erdem'dir. Sendika Genel Sekreteri ise Taliphan Kıymaz'dır. 

Metal işkolunda faaliyet gösteren Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın güncel üye sayısı, 2024 temmuz ayı istatistiklerine göre, 295 bin 192 olmuştur. Sendika söz konusu işkolunda en fazla üyeye sahip sendikadır.