Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti Van’da işten çıkarılan işçiler Bakan Işıkhan’a taleplerini iletti

Türk Metal Sendikası ile Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nün birlikte 8.’sini düzenlediği “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Akad’emek Öğrenci Kurultayı” 24-28 Nisan tarihleri arasında Büyük Anadolu Kdz. Ereğli’de Otel’de toplandı.

Kurultay bu yıl “Endüstri İlişkilerinin Geleceği” konu başlığı ile toplanırken, 24 farklı üniversiteden iki yüze yakın Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü öğrencisi ile öğretim üyesi kurultaya katıldı.

Proğramda bir konuşma yaparak gençlere seslenen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, çalışma hayatındaki örgütsüz yapıya dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"2024 Ocak ayı istatistiklerine göre ülkemizde toplam işçi sayısı 16 milyon 395 bin civarında. Sendikalı işçi sayısı da bütün sektörlerin toplamında yalnızca 2 milyon 495 bin… Yani, toplam işçi sayısının yüzde onundan biraz fazla... Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz arkadaşlar? Bu Türkiye’deki emekçilerin neredeyse yüzde 90’ının sahipsiz olduğu anlamına geliyor. Asgari ücrete mahkum edilmiş, iş güvencesi olmayan, kaderleri bir patronun iki dudağı arasına terk edilen, yoksul ve çaresiz olduğu anlamına geliyor.

Ben ileride çalışma yaşamının önemli birer unsuru olarak sizlerin bu sorunla mücadele edeceğinize yürekten inanıyorum. Gerek bürokraside gerekse özel sektörde üstleneceğiniz görevlerde örgütlü toplum, örgütlü çalışan bilincini yayacağınıza bütün kalbimle inanıyorum. Ama ne yalan söyleyeyim en çok da sendikalarda çalışmanızı, potansiyelinizi emekçiler için geliştirmenizi ve harcamanızı diliyorum. Şu anda edindiğiniz entelektüel donanımla, işçi kardeşlerinize yol göstermenizi bekliyorum. Ve çoğunuzun bu süreçte bizlerle birlikte yürüyeceğinize yürekten inanıyorum”