Yerel seçimlerde yönetimin değişmesinin ardından Van Büyükşehir ve İpekyolu belediyelerinde 800’e yakın işçinin iş akdi haksız ve hukuksuz bir şekilde feshedilmişti. Van 5. İş Mahkemesinin 21 işçi için işe iade kararı vermesi, karar bekleyen diğer işçileri sevindirdi. Geçtiğimiz Temmuz ayında da Van 2. İş Mahkemesi İpekyolu Belediyesi’nde işten çıkarılan bir işçinin davasında iş feshinin geçersizliğine ve işe iadesine karar vermişti.

Van Işe Iade 130

SENDİKA ÖNCÜLÜĞÜNDE YOĞUN HUKUK MÜCADELESİ

HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası Van Şube Başkanı Fatih Akdeniz, kazanılan hukuki mücadeleler hakkında açıklamada bulundu. Akdeniz, iş güvenliğini destekleyen maddeler ile daha önceden sendika ile belediyeler arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinin davaların kazanılmasında etkili olduğunu belirtti.

Hukuk mücadelelerinde avukatların bizzat davalara katılmasının, diğer sendikalara nazaran ayrıcalık oluşturduğuna dikkat çekildi. Hizmet-İş Sendikası avukatlarının dava süreçlerini yakından takip ettiği ve işçilere rehberlik yaptığı bildirildi.

Hizmet-İş Sendikası Hukuk İşleri Daire Başkanlığı’ndan Avukat Osman Sarı Van 5. İş Mahkemesi’nde görülen 64 davanın duruşmasına katıldı.

İŞTEN ÇIKARMALARIN HAKSIZ OLDUĞU KANITLANDI

Duruşmada görülen davalarla ilgili izlenimlerini ve mahkemenin verdiği kararları işçilerle paylaşan Hizmet-İŞ Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Osman Sarı, “Van büyükşehir başta olmak üzere Van’ın birçok ilçesinde haksız ve hukuksuz şekilde sendikamız üyeleri işten çıkarılmıştır. 6 Eylül itibariyle Van Büyükşehir Belediyesine bağlı BELVAN A.Ş şirketinde işten çıkarılan 18 üyemiz ile Tuşba belediyesine bağlı çalışan 3 üyemizin işe iade davasını kazandık. Dolayısıyla söz konusu işten çıkarmaların haksız olduğu kanıtlanmıştır. Yerel seçimler sonrası birçok belediyede haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarmalar olduğundan bugünkü kararların söz konusu davalara emsal olacağını düşünüyorum” dedi.

İŞÇİLERİN HAKLI EYLEMİ 128 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı Arslan: Verginin kazanca göre belirlendiği bir model oluşturulmalı

Van Büyükşehir, İpekyolu ve Van’da diğer belediyelerde işten çıkarılan işçilerin haklı eylemi, 128 gündür devam ediyor.

İpekyolu Belediyesi iştiraki olan İpekyolu Personel A.Ş ile VASKİ yan kuruluşu olan Vansu Personel AŞ.’de işten çıkarılan işçilerin davalarının duruşmasında, mahkeme dosyadaki bazı konuların daha detaylı incelenmesi ve varsa eksiklerinin tamamlanması için duruşmayı 6 Kasım 2024 tarihine erteledi. Mahkemenin işe iade kararı vereceği bekleniyor.