Yeni doğan bebeklerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na nasıl kaydedilebilecekleri, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
Yeni doğan bebeklerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydedilebilmeleri için bazı adımların izlenmesi gerekmektedir. Peki, SGK yeni doğan bebek kaydı nasıl ve nereden yapılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…
YENİ DOĞAN BEBEĞİN SGK KAYDI YAPILIR MI?
Birçok kişi yeni doğan bebeklerin ebeveynlerine bağlı olmalarından ötürü Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydettirilemeyeceklerini düşünmektedir. Ancak bu düşünce, mevcut düzenlemelere göre tamamen yanlıştır. Yeni doğan bebeklerin de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini sağlamak adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydettirilmeleri gerekmektedir.
Yeni doğan bebeklerin SGK kayıtları için geçmişte doğum tarihi itibari ile 6 aylık sürenin tamamlanması beklenmekteydi. Ancak günümüzde yeni doğan bebekler için anında SGK kaydı oluşturulabilmektedir.
YENİ DOĞAN SGK KAYIT FORMU NEREDEN ALINIR?
Yeni doğan bebeğin SGK kaydının yapılabilmesi için geçici kimlik kartı ile birlikte en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvuru için herhangi bir kayıt formuna ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yeni doğan bebeğin SGK kaydının tamamlanması ile birlikte sağlık hizmetlerinden bebek için ücretsiz bir şekilde yararlanılabilmektedir. Yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu yeni doğan bebek için ebeveynlere ‘emzirme ödeneği’ ve ‘doğum parası’ başlıkları altında ödeme yapmaktadır. Ek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ihtiyaç sahibi yeni ebeveynlere ‘çocuk parası’ başlığı altında tek seferliğine mahsus olacak şekilde ödeme yapmaktadır.
YENİ DOĞAN BEBEĞİN SGK KAYDI NASIL YAPILIR?
Yeni doğan bebeğin SGK sistemine dahil edilebilmesi için ebeveynlerin izlemeleri gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu kapsamda öncelikle bebeğin nüfus kaydedilmesi gerekmektedir. Nüfus kaydı için ebeveynlerin hastaneden doğum belgesini almaları ve ilgili evrak ile birlikte nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekmektedir. Bu sayede bebek nüfusa kaydedilir ve kimlik kartı hızlı bir şekilde hazırlanır.
Nüfus kaydının tamamlanmasını takiben bebeğin SGK kaydının da tamamlanması gerekir. Bunun için ebeveynlerin nüfus müdürlüğünden aldıkları geçici kimlik belgesi ile en yakın SGK merkezine şahsen başvurmaları gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Genel Sağlık Sigortası birimi üzerinden yapılacak olan Sağlık Provizyon ve Aktivasyon işlemi neticesinde bebeğin SGK kaydı tamamlanmış olur.
YENİ DOĞAN BEBEK SGK KAYDI E- DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR Mİ?
Günümüzde birçok işlem e- Devlet sistemi üzerinden online olarak tamamlanabilmektedir. Bu kapsamda birçok ebeveyn de yeni doğan bebeklerinin SGK kayıtlarını e- Devlet üzerinden yapıp yapamayacaklarını merak etmektedir.
SGK kayıt işlemleri doğrudan kurum tarafından yürütülmektedir. Bu neden ile yeni doğan bebek için SGK kaydının e- Devlet sistemi üzerinden yapılması mümkün değildir.
YENİ DOĞAN BEBEĞİN SGK KAYDI KİMİN ÜZERİNE OLUR?
Yeni doğan bebek adına yaptırılacak olan SGK kaydının hangi ebeveyn üzerine olacağı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yürürlükte olan düzenlemelere göre bebek, anne veyahut da babasının sağlık sigortasından yararlanabilmektedir. Ebeveynlerden birinin üzerine yaptırılmak istenilen SGK kaydı için ise bazı farklı durumlar söz konusudur.
Hem anne hem de baba sigortalı ise yeni doğan bebeğin SGK kaydı genel olarak babanın sigortası üzerinden yapılır. Anne veyahut da babanın prim borçları bulunsa dahi bebek öncelikli olarak babanın sigortasına kaydedilir ve bu durum bebek 18 yaşına gelene kadar geçerliliğini korur.
Anne veyahut da babanın herhangi bir sağlık güvencesi yok ise çocuk otomatik olarak 18 yaş altı sigorta kapsamına alınır ve sağlık hizmetlerinden bu kapsamda yararlanır. Son olarak babanın sigortası üzerinden kaydedilen bebek talep edilmesi halinde anne üzerinden sigortalı olabilir.