Gündem

YÖK Başkanı başarılı gençlerin hayalleriyle oynuyor ve iktidara tepki oluşturuyor

YÖK Başkanı bilerek veya bilmeyerek başarılı gençlerin hayalleriyle oynuyor ve iktidara tepki adeta tepki oluşturmak için gayret ediyor.

Abone Ol

HABER MERKEZİ / YÖK 2023 yılından itibaren Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapılan kontenjan sayılarını rekor derecede düşürmeye başladı.

2022 yılında DGS tercih kılavuzunda toplam 112.505 kontenjanın 2023 yılında 90.351’e gerilediği 2024 yılında da benzer bir kontenjan olduğunu görüyoruz. Bu rakama göre her yıl toplam kontenjandan 3 ila 4 bin arasında azalan bir fark oluşurken, 2023 DGS kılavuzunda 22 bin 154 gibi rekor bir kontenjan düşüşü yaşandığı görülüyor. Aynı durum 2024 yılı içinde geçerlidir.

Adaylar kontenjan kılavuzunun açıklanması ile her yıl hayal kırıklığına uğruyor ve bunun faturasını da ister istemez iktidara kesiyor. YÖK Başkanı’nın bundan haberdar olup olmadığını bilemiyoruz. Nihayetinde DGS kontenjanları sınavla dolduruluyor. Daha açık ifadeyle DGS ile geçiş yapacağını düşünen gençler gece gündüz ders çalışarak ümitlerini yeşertmeye çalışıyor. YÖK ise hangi amaca hizmet ettiğini düşünmeden adeta başarılı gençlerin ümitlerini söndürmeye çalışıyor. Bu durum ise iktidar politikası olarak düşünülerek gençlerin tepkisine yol açıyor.

DGS kontenjanlarının düşürülmesi mesleki eğitimi olumsuz etkiliyor

YÖK mesleki eğitimi daha da nasıl geliştiririm diye düşünmesi gerekirken aksine başarılı öğrencilerin önünü kesmek için gayret ediyor. Halbuki DGS sınavını daha da geliştirerek arttıracağı kontenjanlarla başarılı öğrencilerin önünü açmalıdır. YÖK aksine bir yöntemle kontenjan sayısını düşürerek başarılı öğrencilerin ümitlerini söndürüyor. YÖK'ün bu konuda tekrar düşünmesini öneriyoruz.

Talep artarken kontenjanların azaltılmasının izahı gerekiyor

2017 yılında 1.050 olan Hukuk Fakültesi kontenjanı, 2022-DGS Kılavuzunda 504 iken 2023 yılında 278 kontenjana düşürüldü. Aynı durum 2024 yılı içinde geçerlidir.

Mühendislik alanında ise en dikkat çeken bölüm İnşaat Mühendisliği oldu. 2019 yılında 1011 olan kontenjan 2022 DGS kılavuzunda 447 olurken, 2023 yılında 269’a düşürüldü. Aynı durum 2024 yılı içinde geçerlidir.

Diğer bölümlerde de ortalama aynı sonuçlar olduğunu görüyoruz. Taleplerin artmasına rağmen kontenjanların YÖK tarafından niçin azaltıldığını anlamak mümkün değildir.

YÖK DGS için kontenjan azaltmakla neye hizmet ettiğini ve başarılı öğrencileri cezalandırdığını bilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanının bu uygulamadan haberinin olup olmadığını merak ediyoruz.