YOL İŞ SENDİKASI ÜYE SAYISI KAÇ

Yol İş Sendikası'nın üye sayısı son verilere göre 51 bin 649 rakamına ulaştı.

NEREYE BAĞLI

Yol İş Sendikası Türk İş Konfederasyonuna bağlı bir sendika. 

YOL İŞ SENDİKASI NE ZAMAN KURULDU

YOL-İŞ Tarihi

Türkiye Yol-İş Sendikası’nın kuruluşu, 1950 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kurulması ve bir karayolları ağı yaratma seferberliğinin başlatılmasından sonra gündeme geldi. 1952 yılında Diyarbakır Yol-İş Sendikası’nın kurulması ile başlayan örgütlenme süreci, 9 Eylül 1963 tarihinde Türkiye Yol-İş Federasyonu’nun kurulması ile yeni bir boyut kazandı.

Yol-İş Federasyonu, 16 ilde 1952-1962 yılları arasında kurulan Yol-İş Sendikalarınca oluşturuldu. Sırası ile Diyarbakır, İzmir, Samsun, Ankara, Mersin, Kayseri, Eskişehir, Trabzon, Van, Konya, İstanbul, Sivas, Amasya, Erzurum, Erzincan, Antalya Yol-İş Sendikalarının kurduğu Yol-İş Federasyonu’nun ilk yöneticileri olarak şu isimler belirlendi.

Genel Başkan Muammer Çözgezen, Genel Başkan Vekili Temel Öztürk, Genel Başkan Vekili Hikmet Tekbudak, Genel Sekreter Gani Akın, Muhasip Veznedar Orhan Yavuz Kurtlar.

Federasyonunun ilk genel kurulu 11-12 Kasım 1963’de yapıldı. Halit Mısırlıoğlu Genel Başkanlığa, Şaban Erik Genel Sekreterliğe, Mesut İbrahim Kahratlı ise Mali Sekreterliğe getirildi.

274 ve 275 sayılı yasaların yürürlüğe girmesi ile birlikte hızlı bir örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi çalışması başlatıldı.

Yol-İş Federasyonu’nun ikinci genel kurulu 13-16 Aralık 1965’de gerçekleştirildi. Federasyonunun kuruluşunda yer almayan Elazığ ve İskenderun Yol-İş Sendikaları’nın katılımıyla üye sendika sayısı 18’e çıktı. Yapılan seçimler sonunda Genel Başkanlığa Halit Mısırlıoğlu, Genel Sekreterliğe Rafet Altun ve Mali Sekreterliğe Mesut İbrahim Kahratlı getirildi.

Genellikle Karayolları ve Bayındırlık işyerlerinde örgütlenen Federasyona bağlı sendikalara YSE’de çalışan işçiler de üye oluyordu. Yol, Su, Elektrik (YSE) işyerlerinde çalışan işçilerin bir bölümü İl-İş ve YSE-İŞ Sendikalarına üye idi. Bu iki sendika birleşerek Köy YSE-İŞ Sendikası’nı oluşturdular. Bu işyerlerinde faaliyet gösteren bir başka sendika ise Yapı-İş’ti.

İnşaat iş kolunda Yol-İş liderliğini korudu! Yol-İş, Dev Yapı-İş Sendikası üye sayıları... İnşaat iş kolunda Yol-İş liderliğini korudu! Yol-İş, Dev Yapı-İş Sendikası üye sayıları...

GENEL BAŞKANI KİMDİR?

Ramazan AĞAR- Genel Başkan

1953 YILINDA Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise tahsilimi Adana’da tamamladım. Askerlik görevimi yaptıktan sonra çalışma hayatıma 1976 yılında Köy Hizmetlerinde işçi olarak başladım.

1980 Yılında Türkiye YOL-İŞ Sendikası Adana 1 No’lu Şube Başkanlığına seçildim. Bu görevimi 14 Eylül 2003 tarihine kadar sürdürdüm. 14 Eylül 2003 tarihinde yapılan Türkiye YOL-İŞ Sendikası Genel Merkez 7. Olağan genel kurulunda Genel Mali Sekreterliğe seçildim. Bu görevime 2008 yılına kadar devam ettim. Sendikanın 7 Eylül 2008 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda Türkiye YOL-İŞ Sendikası Genel Başkanlığına seçildim.

24 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci olağanüstü genel kurulda Genel Başkanlık görevine yeniden seçildim. Türkiye YOL-İŞ Sendikası Genel Başkanlık görevime devam ederken 2011 yılında gerçekleştirilen TÜRK-İŞ Konfederasyon olağan genel kurulunda TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreterliği görevine seçildim. 2015 yılında gerçekleştirilen TÜRK-İŞ olağan genel kurulunda ise TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreterliğine seçildim. Halen TÜRK-İŞ Genel Mali Sekteri ve Türkiye YOL-İŞ Sendikası Genel Başkanı olarak görevlerime devam etmekteyim..

Ayrıca uluslararası üst örgütümüz olan BWI, Ağaç ve İnşaat İşçileri Enternasyonalinde 2017’den bu yana “Dünya Kurulu Üyeliği”, ”Dünya Konseyi Üyeliği”, “Avrupa Komitesi Başkan Vekilliği” ve “15 No’lu Ülke Grubu Başkanlığı” görevlerini yürütmekteyim. Evli ve 4 çocuk babasıyım.